Kineska industrijska proizvodnja porasla u maju 4,4 posto

Bez autora
Jun 15 2020

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u maju za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije, ali je stopa rasta manja od očekivane, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, a prenosi Rojters.

Analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 5,0 procenata na godišnjem nivou, nakon aprilskog povećanja od 3,9 odsto, jer je u maju još više preduzeća obnovilo proizvodnju, koja je bila obustavljena zbog vanrednih mera uvedenih krajem prošle godine zbog epidemije Kovid-19.

Trgovina na malo je, na godišnjoj osnovi, potonula za 2,8 posto, što je iznad predviđenog pada od 2,0 procenta, ali ipak ukazuje na znake oporavka potražnje potrošača ako se ima u vidu da je u aprilu registrovan njen pad od 7,5 posto.

Prodaja je bila na silaznoj putanji tokom četiri meseca zaredom jer su prodavnice, restorani i druga javna mesta bila zatvorena za vreme pandemije.

Mada su stroge mere ograničenja ublažene, potrošači su i dalje oprezni.

Ulaganja u osnovna sredstva su u periodu januar-maj pala za 6,3 procenta međugodišnje, u poređenju s prognoziranim padom od 5,9 posto, i u odnosu na pad od 10,3 odsto u prva četiri meseca tekuće godine.

Investicije privatnog sektora u osnovna sredstva, koje učestvuju sa 60 odsto u ukupnom ulaganjima, opale su 9,6 procenata od januara do kraja maja u poređenju s padom od 13,3 posto tokom prva četiri meseca 2020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik