Kineska preduzeća žele poslovati u BiH

Bez autora
May 04 2016

Na Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru prošle sedmice učestvovali su i brojni privrednici iz Kine, zemlje u ime koje je tom prilikom predstavljena Inicijativa “16 plus jedan”. Inicijativa obuhvata 16 zemalja, uključujući i BiH. Kina je 2012. godine pokrenula inicijativu za saradnju s državama centralne i istočne Evrope (16+1). O toj inicijativi i značaju Mostarskog sajma za poboljšanje saradnje BiH i Kine razgovarali smo s kineskom ambasadoricom u našoj zemlji Čen Bo. Tokom petogodišnjeg razvoja u okviru Inicijative „16 plus 1“ uspostavljeni su brojni mehanizmi saradnje u oblastima ekonomije, trgovine, izgradnje infrastrukture, energetike, lokalne saradnje, turizma i kulture, što je unaprijedilo razvoj odnosa između Kine i ovih zemalja, kazala je ambasadorica Čen Bo.

Kineska preduzeća žele poslovati u BiHNa Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru prošle sedmice učestvovali su i brojni privrednici iz Kine, zemlje u ime koje je tom prilikom predstavljena Inicijativa “16 plus jedan”. Inicijativa obuhvata 16 zemalja, uključujući i BiH.

Kina je 2012. godine pokrenula inicijativu za saradnju s državama centralne i istočne Evrope (16+1). O toj inicijativi i značaju Mostarskog sajma za poboljšanje saradnje BiH i Kine razgovarali smo s kineskom ambasadoricom u našoj zemlji Čen Bo.

Inicijativa 16+1

- Tokom petogodišnjeg razvoja u okviru Inicijative „16 plus 1“ uspostavljeni su brojni mehanizmi saradnje u oblastima ekonomije, trgovine, izgradnje infrastrukture, energetike, lokalne saradnje, turizma i kulture, što je unaprijedilo razvoj odnosa između Kine i ovih zemalja - kazala je ambasadorica Čen Bo.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru učestvovala su svjetski poznata preduzeća iz Kine, kao što su “Huawei”, “Haier” i ZTE.

- Mostarski sajam privrede afirmirao se kao najveći sajam u BiH i značajna privredna manifestacija u jugoistočnoj Evropi. Nadam se da će učešće kineskih preduzeća na ovom sajmu doprinijeti upoznavanju kineskih firmi sa bh. tržištem – rekla je ambasadorica.

Ona je istakla da će to, bez sumnje, unaprijediti i ulaganja Kine u našu zemlju. Smatra da postoji veliki prostor za razvoj saradnje u svim oblastima između dvije zemlje.

- Ipak, bolje međusobno poznavanje i intenziviranje razmjene ljudi važni su preduvjeti za podizanje saradnje na viši nivo. Sve više predstavnika kineskih preduzeća, kao i turističkih i kulturnih agencija, posjećuje BiH. Mi očekujemo da će sve više bh. preduzetnika putovati u Kinu i naći svoje mjesto na kineskom tržištu. Kineska preduzeća zainteresirana su za poslovanje u svim mjestima gdje postoje poslovne prilike, uključujući i BiH - kazala je ambasadorica.

Otvoreno tržište

Najviše prostora za saradnju, prema mišljenju ambasadorice Čen Bo, postoji u oblastima gradnje energetske i saobraćajne infrastrukture, šumarstva, drvoprerađivačke industrije, uzgoja industrijskog bilja, kao i trgovini specijalnim poljoprivrednim proizvodima. Također, uvjerena je da bh. preduzeća imaju šansu na kineskom tržištu.

- Kinesko tržište je otvoreno i svako konkurentno preduzeće ima mogućnost da se na njemu plasira. Bh. preduzeća mogu ući i naći svoje mjesto na kineskom tržištu, samo trebaju ponuditi kvalitetne proizvode i povećati svoju marketinšku prisutnost na kineskom tržištu - rekla je ambasadorica Čen Bo.
Pomoć bh. vlasti

Ambasadorica Čen Bo nada se da će i bh. vlasti svojim potezima omogućiti intenziviranje saradnje između BiH i Kine.

- Ambasada Narodne Republike Kine u BiH dosljedno pruža pomoć u upoznavanju kineskih preduzeća sa bh. zakonima, propisima, kao i specifičnostima državnog poretka BiH. Stoga se nadamo da će i bh. nadležne institucije pomoći svojim domaćim preduzećima da se bolje upoznaju s osnovnim politikama i praksama Kine, koje se tiču stranih ulaganja i vanjske trgovine, kako bi omogućile što bolju i uspješniju saradnju preduzeća obje zemlje - kazala je ambasadorica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik