Kinezi počinju pregovore o investiranju novih 1,5 milijardi KM

Bez autora
May 17 2016

Nakon što je potvrđena informacija da su investitori iz Kine pripremili novih 1,5 milijardi maraka za ulaganje u BiH, delegacija iz ove daleke zemlje već ove sedmice doputovat će u Sarajevo na pregovore s bh. vlastima. Naime, nakon što je potpisan ugovor o kreditiranju gradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, Kinezi su kontaktirali Državnu agenciju za unapređenje stranih investicija, koja ih je povezala s vladama te je ugovoren termin sastanka. Da Kinezi iduće sedmice dolaze u glavni grad BiH, potvrdio je direktor FIPA-e.

Kinezi počinju pregovore o investiranju novih 1,5 milijardi KMNakon što je potvrđena informacija da su investitori iz Kine pripremili novih 1,5 milijardi maraka za ulaganje u BiH, delegacija iz ove daleke zemlje već ove sedmice doputovat će u Sarajevo na pregovore s bh. vlastima, saznaje „Dnevni avaz".

Namjere i cifre

Naime, nakon što je potpisan ugovor o kreditiranju gradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, Kinezi su kontaktirali Državnu agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA), koja ih je povezala s vladama te je ugovoren termin sastanka.

Da Kinezi iduće sedmice dolaze u glavni grad BiH, potvrdio nam je direktor FIPA-e Gordan Milinić. No, on ipak nije mogao otkriti detalje niti moguće sektore u koje se novac želi investirati, ističući kako je izričit zahtjev investitora da sve ostane poslovna tajna dok se ne počne s pregovorima.

Delegaciju koja stigne iz Kine u glavni grad BiH primit će na razgovor i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, što nam je on i potvrdio.

- Primit ću ih sljedeće sedmice. Budući da sam bio na putu, još nisam vidio spisak delegacije, pa ne znam ko će sve doći. Dok ne završim razgovor s njima, ne mogu mnogo reći, dok ne vidim namjere i cifre - naveo je Šarović.

Povoljan aranžman

Kako nezvanično saznajemo, najvjerovatnije se radi o ulaganju u energetski sektor, koji je Kinezima izuzetno privlačan. Kako nam je Milinić ranije kazao, radi se o veoma povoljnom aranžmanu, što se moglo zaključiti iz pisma namjere koje je ranije upućeno na adresu FIPA-e.

Moguće finansiranje izgradnje autoputa u RS

Osim ove investicije, postoji mogućnost da će Kina finansirati i izgradnju autoputa u RS, Banja Luka - Šipovo, za što je ranije iskazan interes. Ove moguće investicije, također, pokazuju da BiH postaje sve privlačnija za velike svjetske ekonomije kakva je kineska, koja je među top tri svjetske ekonomske sile.

Novom investicijom Kina bi mogla postati jedan od najvećih ulagača u BiH, što bi trebalo potaknuti i ostale zemlje da ulažu u razne sektore u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik