Kod mnogih tvrtki pad u pandemiji veći i od 50 posto

Bez autora
Jun 22 2020

Gospodarstvo u doba pandemije jedna je od najvažnijih tema posljednjih tjedana.

Uz važnost očuvanja zdravlja, važno je sačuvati i ekonomiju ove zemlje jer ako nam koronavirus ne našteti, mogla bi glad jer je samo u ovom razdoblju u Federaciji BiH oko 30 tisuća ljudi ostalo bez posla. Sve tvrtke, na ovaj ili onaj način, i sve oblasti u BiH pogođene su. Nedavno je na sastanku Udruge gospodarstvenika Posušje Ivan Pavković, koji je dužnost predsjednika prepustio Damiru Vicanu, govorio o ekonomskom padu u vremenu pandemije.

Doprinosi, nameti...

- Pad prometa roba i manji prihodi za više od 20 posto u ovom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, vidljivi su kod velike većine poslovnih subjekata u BiH, pa tako i kod članova UGP-a. Nažalost, taj pad je kod mnogih veći i od 50 posto - istaknuo je. Podsjetio je i na to kako je poslovno okruženje u BiH najlošije u Europi.

-  Visoki doprinosi na plaću i stotine parafiskalnih nameta čimbenici su koji ograničavaju razvoj gospodarstva u BiH - kazao je hercegovački gospodarstvenik Ivan Pavković.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović stava je da će gospodarstvo platiti cijenu pandemije.

- Razdoblje gospodarske aktivnosti koje je zaustavljeno od 15. ožujka do polovine svibnja značajno je utjecalo na pad svih fiskalnih prihoda u BiH, počevši od pada priljeva po osnovi neizravnih poreza, koji su registrirani u Upravi za neizravno oporezivanje te je pad prihoda bio 23% u travnju 2020. ili 156 milijuna KM manje nego u istom mjesecu 2019. Pad prihoda od PDV-a nije bio tako drastičan jer smo imali apokaliptičnu kupnju hrane i kućnu potrošnju koja je dijelom smanjila pad. Pad prihoda nastavio se i u svibnju - kazao je, među ostalim, Pavlović i komentirao trenutačno stanje.

Strah od drugog vala


Kaže da se u aktualnoj situaciji teret pokretanja gospodarskih aktivnosti stavio na teret gospodarstva i gospodarskih društava, koja su i ranije teško poslovala, bez dovoljno obrtnih sredstava i s nedostatkom kvalitetne radne snage.

- Kupovna moć potrošača je smanjena, jer nema isplate ni onih plaća koje su bile prije pandemije, a uz to se svi u gospodarstvu danas dodatno plaše najavama zdravstvenih stručnjaka da će se drugi val pandemije dogoditi već u rujnu. Zbog toga se investicije, pa i planirana kapitalna ulaganja poslodavaca, odgađaju, kao i kupnje trajnih potrošnih dobara koja su potrebna građanima te to sve dodatno komplicira i otežava pokretanje gospodarskih aktivnosti - smatra, između ostalog, Pavlović.

Da bi se gospodarstvo osnažilo, donesena je i odluka o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih proizvoda, u postotku od 30% radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na bh. ekonomiju. U federalnoj Vladi smatraju kako se na ovaj način pomaže domaćim tvrtkama u dobivanju poslova te se potiče gospodarstvo i osigurava se značajna pomoć u spašavanju radnih mjesta u ovoj zemlji.

BiH očekuje burno razdoblje jer, uz borbu s neprijateljem koji je pogodio čitav svijet, potrebno je osnažiti gospodarstvo i omogućiti normalizaciju života za sve stanovnike ove zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik