Kontrola državne pomoći jača konkurenciju

Bez autora
Feb 18 2016

Efikasan sistem kontrole državne pomoći jedan je od preduslova koji svaka zemlja, kandidat za članstvo u EU, treba da ispuni. Srbija je dosta napredovala u oblasti politike konkurencije i državne pomoći, u pogledu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ali ima još dosta posla da se ova oblast adekvatno uredi u praksi, istaknuto je u PKS. Svi privredni subjekti u Srbiji imaće koristi od efikasne kontrole državne pomoći, usklađene sa pravilima EU, jer taj sistem omogućava jačanje slobodne konkurencije i uspostavljanje boljih tržišnih uslova za poslovanje preduzeća. To podrazumeva harmonizaciju domaćeg zakonodavstva, jačanje kapaciteta davalaca državne pomoći, ali i organa koji kontrolišu njenu dodelu.

Kontrola državne pomoći jača konkurencijuEfikasan sistem kontrole državne pomoći jedan je od preduslova koji svaka zemlja, kandidat za članstvo u EU, treba da ispuni.

Srbija je dosta napredovala u oblasti politike konkurencije i državne pomoći, u pogledu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ali ima još dosta posla da se ova oblast adekvatno uredi u praksi, istaknuto je u PKS, na Konferenciji „Državna pomoć i proces pristupanja EU - Kako se prilagoditi novim pravilima“.

Svi privredni subjekti u Srbiji imaće koristi od efikasne kontrole državne pomoći, usklađene sa pravilima EU, jer taj sistem omogućava jačanje slobodne konkurencije i uspostavljanje boljih tržišnih uslova za poslovanje preduzeća.

„To podrazumeva harmonizaciju domaćeg zakonodavstva, jačanje kapaciteta davalaca državne pomoći, ali i organa koji kontrolišu njenu dodelu“, objasnio je Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika PKS. Pregovaračko poglavlje 8 - Politika konkurencije, podseća on, spada među najvažnije i najteže, sudeći prema iskustvima zemalja koje su već prošle ovaj put ili su u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sprovođenjem zakonske regulative u oblasti državne pomoći, ističe Kemiveš, sprečava se favorizovanje  pojedinih privrednih subjekata i stvaraju se jednaki uslovi poslovanja za sve učesnike na tržištu, što će podsticati dolazak i ostanak novih kompanija na tržištu Srbije i unaprediti ekonomski razvoj. Evropska komisija preporučuje zemljama članicama EU da postepeno smanjuju opšti nivo državne pomoći i da se fokusiraju na podršku zapošljavanju, regionalnom razvoju, zaštiti životne sredine, obuci nezaposlenih, istraživanju i inovacijama, naveo je Kemiveš dodajući da Srbija ide u tom pravcu.
 
Kako se Srbija približava EU, pitanje državne pomoći postaje sve važnije. Državna pomoć nije zabranjena, ali mora da se kontroliše. Ako neko preduzeće primi nedozvoljenu državnu pomoć može biti u obavezi da vrati celokupan iznos sa kamatom, rekla je Tijana Kojović iz advokatske kancelarije BDK Advokati.

Srbija ima Zakon o kontroli državne pomoći još od 2010, ali je svest o značaju i pravnim implikacijama korišćenja države pomoći još je niska među korporacijama u Srbiji. Cilj je da se poslovnoj zajednici približi koncept i odlike državne pomoći koja, kako je rekla Kojović, ima 100 lica, ali i da se privreda upozna sa efikasnim mehanizmima kontrole. Kojović ističe da je u EU sprovođenje kontrole državne pomoći u rukama Evropske komisije koja ima ingerencije da preduzećima u zemljama članicama naloži da pomoć vrate. Kada Srbija postane punopravni član EU kontrola državne pomoći neće biti na nacionalnom nivou, već u nadležnosti Evropske komisije.
 
Predavači na konferenciji u PKS bili su eksperti iz oblasti kontrole državne pomoći, profesor Pit Jan Slot, advokati Kai Štrukman i Marijana List. Predavači su učesnike  skupa upoznali sa materijalnim i procesnim aspektima kontrole državne pomoći, na osnovu iskustva članica EU, koja su relevantna za Srbiju i zemlje regiona

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik