Kraj komplikovanoj administraciji?

Bez autora
Dec 28 2014

Suvišna i komplikovana administracija jedan je od razloga zbog koga se mnogi preduzetnici odlučuju da posluju skriveni od zakona. Prethodnih godina ukinuta je firmarina malim i srednjim preduzećima, a jednostavnija je i procedura za ostvarenje prava trudnica.To su samo neki od problema na koje koje je ukazivala Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj. I ove godine Naled je objavio knjigu sa preporukama Vladi kako bismo sledeću godinu završili u boljem privrednom ambijentu.

Kraj komplikovanoj administraciji?Suvišna i komplikovana administracija jedan je od razloga zbog koga se mnogi preduzetnici odlučuju da posluju skriveni od zakona. Prethodnih godina ukinuta je firmarina malim i srednjim preduzećima, a jednostavnija je i procedura za ostvarenje prava trudnica.

To su samo neki od problema na koje koje je ukazivala Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj. I ove godine Naled je objavio knjigu sa preporukama Vladi kako bismo sledeću godinu završili u boljem privrednom ambijentu.

Posle mnogo čekanja, konačno prva građevinska dozvola u razumnom roku. Zapravo i pre zakonskog roka, za samo pet dana.

Usvajanje i primena zakona o planiranju i izgradnji samo je jedan od razloga zbog kojeg je resorna ministarka ponela titulu reformatora godine, po oceni Naleda. Tu, obećava, neće stati.

Ministarka građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će do kraja godine biti sasvim sigurno elektornska građevinska dozvola.

"Oaj zakon je osnova, prvi korak do elektronske građevniske dozvole i potpuna rekontrukcija reformisanja kako god hoćemo to da nazaovemo katastra - katastar je najvažnija instucija ako hoćemo da se bavim onim što se zove i građevinska dozvola i legalizacija", rekla je ministarka Mihajlović.

I u drugim resorima bilo je sluha za sugestije stručnjaka. Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji, koji su doneti ove godine, dva su sistemska propisa koja utiču na poslovno okruženje u Srbiji.

"Naled je tražio od nas, i ne samo Naled, odgovarajuće podsticaje za nova zapošljavanja i posebno insistirao na brobi protiv sive ekonomije što je prioritet mog ministarstva. Apsolutno se slažem i čak smo formirali zajednički tim koji treba da se bavi borbom protiv sive ekonomije", rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ipak, nisu sve preporuke Naleda usvojene. Od 138 preporuka predloga za rešavanje komplikovanih procedura, 35 je potpuno rešeno, a 29 delimično.

Sećamo da je 86 dokumenata bilo potrebno za ostvarivanje naknade na trudničkom bolovanju, a sada je to mnogo jednostavnije. Na ono što još mora da se uradi, ponovo podsećaju u takozvanoj sivoj knjizi.

Predsednik UO Naleda Vladan Atanasijević kaže da ono na čemu treba insitirati je da se smanje optrećenja na najniže zarade.

"Druga stvar je da se smanje administrativne procedure za izdavanje svih vrsta dozvola, dalje da se učini javnim registar svih nameta, da li su oni fiskalni ili parafiskalnih nameta, da bismo svi znali zašto plaćamo naknade i da li su nam naknade opravdano ili neopravdano uvedene", kaže Atanasijević..

Sudeći po adresi na koju je upućen najveći broj preporuka, najviše posla ima u Ministarstvu finansija. Neke od njih ključne su za borbu protiv sive ekonomije i privlačenje investitora. To jest za realizaciju poslova koje je država odredila za prioritetne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik