Krajem mjeseca bi trebalo biti riješeno pitanje jedinstvenih Kovid potvrda

Bez autora
Jan 13 2022

Konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova, biti održana do kraja januara, a na njoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Kovid potvrde.

Kako je Feni danas potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova, oni su pripremili nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.

"Nakon što mišljenja budu prikupljena biće organizovana i konferencija ministara za oblast zdravstva", istakli su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije da je u toku izrada jedinstvenog softvera na  nivou BiH za uvođenje QR koda.

Naglasili su da su svim kantonalnim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev da dostave baze podataka, što je uslov da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

"Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Evropskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo, iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU", kazao je Skočibušić.

Napomenuo je da je prema posljednjim podacima Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će kantonima ponovo biti upućen dopis da finalizuju taj proces. Kazao je i da će svu odgovornost snositi svaki od kantona ako ne budu imali kod, jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i da je prije godinu  zatražena saglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass, a nakon što EU verifikuje sistem biće moguće izdavanje međunarodno priznatih Kovid potvrda i u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik