Krajem oktobra detalji o povećanju plata i penzija

Bez autora
Oct 15 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je u Limi, nakon razgovora delegacije Srbije sa čelnim ljudima MMF-a, da će tačan procenat za koji će plate i penzije biti povećane biti poznat nakon precizne analize koja će se raditi kada Misija MMF-a krajem meseca dođe u Srbiju.Vujović je, sumirajući utiske nakon niza sastanaka u okviru tradicionalnih jesenjih godišnjih susreta MMF-a i Svetske banke, naveo da će sa predstavnicima MMF-a biti razmatrano to da li će to povećanje biti u procentima ili će biti kombinacija procenata i jednokratne pomoći.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je u Limi, nakon razgovora delegacije Srbije sa čelnim ljudima MMF-a, da će tačan procenat za koji će plate i penzije biti povećane biti poznat nakon precizne analize koja će se raditi kada Misija MMF-a krajem meseca dođe u Srbiju.

Vujović je u izjavi za agenciju Tanjug, sumirajući utiske nakon niza sastanaka u okviru tradicionalnih jesenjih godišnjih susreta MMF-a i Svetske banke, naveo da će sa predstavnicima MMF-a biti razmatrano to da li će to povećanje biti u procentima ili će biti kombinacija procenata i jednokratne pomoći.

To su sve nijanse o kojima će biti reči u okviru treće revizije trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,2 milijarde evra, koji je Srbija početkom godine zaključila sa MMF-om, rekao je ministar.

On je istovremeno potvrdio da će Misija MMF-a doći u Beograd 28. oktobra, gde će boraviti dve nedelje.

Vujović je ocenio da je sada izuzetno važno to što je MMF prihvatio i saglasio se sa tim da se uradi parcijalno povećanje plata i penzija, posebno zbog toga što je tradicionalna struja unutar te institucije bila protiv te ideje.

Prema njegovim rečima, najavljeno povećanje prihoda biće apsolutno za one kategorije građana kojima primanja nikada nisu ni umanjena, a to su oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara, a za sve ostale to će biti delimična kompenzacija smanjenja.

Vujović je ujedno izneo nadu da će do kraja godine sve što bude dogovoreno prilikom treće revizije aranžmana biti usvojeno i na sastanku Borda direktora MMF-a, koji bi trebalo da se održi pre 25. decembra.

On je konstatovao da je najvažnije da se ukaže MMF-u na to da postoji fiskalni prostor za ovakvo povećanje, odnosno da je odnos prihoda i rashoda u budžetu takav da deficit može da bude održiv, kao i da trogodišnji cilj može da bude ostvaren.

Smatram da neće biti problema oko toga da dokažemo da fiskalni prostor za povećanje primanja postoji, a koliko će to tačno biti, to će zavisiti od precizne analize koju ćemo raditi krajem oktobra i početkom novembra, kada Misija MMF-a dođe u Beograd, naglasio je ministar.

Vujović je ocenio da su fiskalni rezultati veoma dobri, te da ih Vlada Srbije ostvaruje sa velikom marginom, što onda ostavlja neophodan prostor za korekciju primanja, a takav rezultat je pohvalio i MMF.

On je, na pitanje da li će zbog korekcije plata i penzija biti povećana i stopa PDV-a, odgovorio da to nije u planu, te da je cilj da stopa PDV-a ostane ista, ali da se poboljša naplata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik