Kriza iz sveta još se ne preliva u Srbiju

Bez autora
Aug 25 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da zasad nema naznaka da je novi talas ekonomske krize iz sveta počeo da se prenosi u Srbiju. Vlada Srbije će početkom septembra organizovati novi sastanak sa predstavnicima privrede i banaka i predložiti mere za ublažavanje mogućih efekata te krize.Akutni problemi domaće privrede su visoka nelikvidnost i velika stopa nezaposlenosti. Na prethodnom sastanku u Vladi Srbije posvećenom novom talasu krize predloženo da centralna banka smanji stopu obavezne rezerve i tako oslobođena sredstva usmeri u privredu...

Kriza iz sveta još se ne prenosi u SrbijuMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da zasad nema naznaka da je novi talas ekonomske krize iz sveta počeo da se prenosi u Srbiju.

Ćirić je na otvaranju okruglog stola na temu "Da li je Srbija spremna za drugi udar ekonomske krize?", u organizaciji novinske agencije Tanjug, naveo da će Vlada Srbije početkom septembra organizovati novi sastanak sa predstavnicima privrede i banaka i predložiti mere za ublažavanje mogućih efekata te krize. 

Ministar je istakao da su akutni problemi domaće privrede visoka nelikvidnost i velika stopa nezaposlenosti, i dodao da je na prethodnom sastanku u Vladi Srbije posvećenom novom talasu krize predložio da centralna banka smanji stopu obavezne rezerve i tako oslobođena sredstva usmeri u privredu. 

On je saopštio da u ovoj godini neće biti realizovana privatizacija JP "Telekom Srbija" i dodao da se do kraja 2011. godine očekuje priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od približno tri milijarde evra.

Kada je reč o makroekonomskim podacima, ministar je naveo da ne očekuje veće probleme do kraja godine jer je izvoz u prva dva kvartala uvećan približno 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost izvoza uvozom porasla je na 57 odsto u prva dva tromesečja ove godine, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 45 procenata, istakao je Ćirić, pri čemu je podsetio na procenu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji u ovoj godini u Srbiji očekuje ekonomski rast od tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik