Letonci izgubili arbitražu protiv Vlade Crne Gore

Bez autora
Jan 31 2018

Arbitražni postupak pokrenut zbog jednostranog raskida ugovora o prodaji akcija AD "Marina" Bar, okončan je juče u korist Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.


Iz tog resora su naveli da su vlasnici/prodavci većinskog paketa akcija AD "Marina" Bar- Vlada, Investiciono-razvojni fond , Fond penzijskog i invalidskog osiguranja  i Zavod za zapošljavanje, krajem 2013. godine jednostrano raskinuli ugovor o prodaji akcija, zaključen sa Konzorcijumom iz Letonije.

"Ugovor je raskinut, između ostalog, zbog neispunjenja ugovorne obaveze od strane kupca - realizacije Investicionog programa. Nakon prijema Obavještenja o jednostranom raskidu Ugovora, jedna od članica Konzorcijuma sa kojim je bio zaključen Ugovor odnosno koji je postao vlasnik većinskog paketa akcija, SIA Multikapitals, pokrenula je arbitražni postupak protiv države i IRF-a, Fonda PiO i ZZZCG", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je ulaganje truda nakon pokretanja arbitraže i uspješno osporavanje argumenata tužiocu, rezultiralo okončanjem spora u korist države.

"Takođe, arbitar je odbacila tužbene zahtjeve tužioca, te tužilac kao stranka koja je izgubila spor, mora u cjelosti snositi troškove arbitražnog postupka, uključujući i troškove pravnog zastupanja, predujam troškova i sve druge troškove koje su pretrpjeli tuženi. Jednostranim raskidom Ugovora sa investitorom koji nije izvršavao obaveze u skladu sa Ugovorom o prodaji akcija, a potom i uspješnim okončanjem arbitražnog postupka u korist Države, država je pokazala odgovoran odnos prema imovini čiji je većinski vlasnik i stvorila pretpostavke da u perspektivi kroz nove investicije valorizuje i potencijale Marine Bar", navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik