Među 58 najrazvijenijih ekonomija, Hrvatska je na 56. mjestu

Bez autora
May 20 2010

Među 58 najrazvijenijih svjetskih ekonomija, prema Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2010., Hrvatska je na razočaravajućem 56. mjestu. Hrvatska se vratila na razinu iz 2006. godine, kad je prvi put uvrštena u godišnjak. Trend pada počeo je već lani, kad se Hrvatska spustila za dvije pozicije, a ove godine pali smo za dodatna dva mjesta. U analizi 20 činitelja konkurentnosti, ocjene za Hrvatsku lošije su 17,5 posto, a najveće je pogoršanje zabilježeno u vanjskotrgovinskoj konkurentnosti. U međunarodnoj trgovini srozali smo se 17 pozicija, a tijekom protekle četiri godine za čak 31 poziciju. Izravne strane investicije smanjene su sa 8,6 posto na 4,1 posto BDP-a, a ništa bolja situacija nije ni kad su posrijedi rangiranja stranih ulaganja te produktivnost i efikasnost, gdje smo pali za 13 pozicija. Za sedam mjesta pali smo u kategorijama cijena i poslovne legislative.

Među 58 najrazvijenijih ekonomija, Hrvatska je na 56. mjestuMeđu 58 najrazvijenijih svjetskih ekonomija, prema Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2010., Hrvatska je na razočaravajućem 56. mjestu.

Kako prenosi SEEbiz, Hrvatska se vratila na razinu iz 2006. godine, kad je prvi put uvrštena u godišnjak. Trend pada počeo je već lani, kad se Hrvatska spustila za dvije pozicije, a ove godine pali smo za dodatna dva mjesta.

U analizi 20 činitelja konkurentnosti, ocjene za Hrvatsku lošije su 17,5 posto, a najveće je pogoršanje zabilježeno u vanjskotrgovinskoj konkurentnosti. U međunarodnoj trgovini srozali smo se 17 pozicija, a tijekom protekle četiri godine za čak 31 poziciju. Izravne strane investicije smanjene su sa 8,6 posto na 4,1 posto BDP-a, a ništa bolja situacija nije ni kad su posrijedi rangiranja stranih ulaganja te produktivnost i efikasnost, gdje smo pali za 13 pozicija. Za sedam mjesta pali smo u kategorijama cijena i poslovne legislative.

Podatke iz Godišnjaka objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost. Istraživanje već 20 godina provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik