Memorandum sa Srbijom

Bez autora
Oct 26 2011

Predstavnici socijalno-ekonomskih savjeta Crne Gore i Srbije potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, koji će, kako se očekuje, unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje. Memorandum će prostor dvije države učiniti otvorenijim bez ikakvih biznis barijera i otvorenijim u smislu kvalitetnijeg socijalnog dijaloga. Ovo je prvi memorandum o međusobnoj saradnji koji je Crna Gora potpisala sa nekom od država iz okruženja, a najavljeno je i potpisivanje ovakvih memoranduma i sa ostalim zemljama iz okruženja u narednom periodu, prevashodno sa prostora bivše Jugoslavije. Potpisivanje ovog memoranduma višestruko je značajno i nije samo jedan protokolaran čin saradnje dva savjeta. Ovo je jedan od modela na koji način da se unaprijedi socijalni dijalog u ove dve zemlje i na koji način da se zajednički rešavaju neki problemi koji postoje prije svega u privrednoj i ekonomskoj saradnji između Srbije i Crne Gore. Zajednički cilj i interes je povećanje ukupne privredne saradnje dvije države kao i povećanje ukupnog obima robne razmjene.

Memorandum sa SrbijomPredstavnici socijalno-ekonomskih savjeta Crne Gore i Srbije potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, koji će, kako se očekuje, unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović kazao je da će Memorandum prostor dvije države učiniti otvorenijim bez ikakvih biznis barijera i otvorenijim u smislu kvalitetnijeg socijalnog dijaloga.

"Ovo je prvi memorandum o međusobnoj saradnji koji je Crna Gora potpisala sa nekom od država iz okruženja", rekao je Numanović na konferenciji za novinare i najavio u narednom periodu, potpisivanje ovakvih memoranduma i sa ostalim zemljama iz okruženja, prevashodno sa prostora bivše Jugoslavije.

Ministar rada i socijalne politike Srbije, Rasim Ljajić ocijenio je da je potpisivanje ovog memoranduma višestruko značajno i nije samo jedan protokolaran čin saradnje dva savjeta.

"Ovo je jedan od modela na koji način da unaprijedimo socijalni dijalog u našim zemljama i na koji način da zajednički rešavamo neke probleme koji postoje prije svega u privrednoj i ekonomskoj saradnji između Srbije i Crne Gore", objasnio je Ljajić.

On je dodao da je zajednički cilj i interes povećanje ukupne privredne saradnje dvije države kao i povećanje ukupnog obima robne razmjene.

"Do avgusta smo imali robnu razmjenu čija je vrijednost oko 490 miliona EUR. Smatramo da postoje sve pretpostavke da ona u narednoj godini uprkos krizi iznosi preko milijardu EUR", rekao je Ljajić.

On je naveo da je Srbija zainteresovana za zajednička ulaganja u oblasti infrastrukture, prije svega u rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran, kao i u oblasti energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik