Mere za sprečavanje širenja krize

Bez autora
May 10 2010

Ministri finansija Evropske unije postigli su, rano jutros, sporazum o hitnim merama vrednim 500 milijardi evra, kako bi se sprečilo širenje grčke dužničke krize na druge zemlje, zone zajedničke evropske valute. Bio je to maratonski sastanak koji je trajao jedanaest sati.U okviru trogodišnjeg plana pomoći, Komisija će obezbediti 60 milijardi evra, dok će zemlje iz šesnaestočlane evrozone omogućiti bilateralnu podršku od još 440 milijardi. Međunarodni monetarni fond doprineo bi dodatnom sumom od najmanje polovine evropskog učešća ili 220 milijardi evra.

Mere za sprečavanje širenja krizeMaratonskim sastankom ministara finansija Evropske unije usvojen sporazum o hitnim merama vrednim 500 milijardi evra za sprečavanje širenja grčke krize.

Preduzete radnje dokaz da će članice braniti evro, izjavio Oli Ren, komesar EU.

Ministri finansija Evropske unije postigli su, rano jutros, sporazum o hitnim merama vrednim 500 milijardi evra, kako bi se sprečilo širenje grčke dužničke krize na druge zemlje, zone zajedničke evropske valute. Bio je to maratonski sastanak koji je trajao jedanaest sati.

U okviru trogodišnjeg plana pomoći, Komisija će obezbediti 60 milijardi evra, dok će zemlje iz šesnaestočlane evrozone omogućiti bilateralnu podršku od još 440 milijardi.

Međunarodni monetarni fond doprineo bi dodatnom sumom od najmanje polovine evropskog učešća ili 220 milijardi evra, saopštila je španska ministarka finansija Elena Salgado.

"Dakle, sve u svemu, zahvaljujući naporima zemalja članica Unije, odobrena je finansijska pomoć od strane komisije i zemalja članica", rekao je Oli Ren, komesar EU za ekonomiju i monetarna pitanja.

Ren je dodao da se preduzetim radnjama dokazuje da će braniti evro i činiti sve što je potrebno.

Finansijski paket EU već je pomogao oporavku evra. Vrednost akcija te valute na globalnim berzama jutros je uvećana, posle osetnog prošlonedeljnog pada.

Evropska komisija je saopštila da je potpisala sporazum o zajmu sa Grčkom, a prva rata tog kredita biće isplaćena pre 19.maja.

Međunarodni monetarni fond odobrio je Grčkoj pomoć od 30 milijardi evra za naredni trogodišnji period. To je deo finansijskog plana, koji predvodi Evropska unija, kako bi se vladi u Atini pomoglo da prevaziđe ekonomske probleme i stabilizuje globalno tržište.

Istovremeno, u Atini, članovi različitih civilnih grupa, pod maskama, organizovali su "sedeći" protest ispred parlamenta. Transparentom "Demokratija ili MMF" izrazili su protivljenje nedavno usvojenim oštrim vladinim merama štednje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik