Ministarstvo, poslodavci i sindikat: Svi za neradnu nedjelju, od januara zaključavanje cijena

Bez autora
Oct 18 2023

U Vladi FBIH danas je održan sastanak o ograničenim cijenama marži, akciji „zaključavanja cijena“ te zakonu o unutrašnjoj trgovini.

– Posebno je zanimljiva tema neradne nedjelje. Zajedno smo usaglasili stav da se ta vrsta odluke podrži, rekao je ministar trgovine Amir Hasičević govoreći o zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Iz Udruženja poslodavaca FBIH su se zahvalili ministru na pristupu kojeg je pokazao danas.

– Ministar je dao jedan pravi primjer danas, kako bi država trebala djelovati, kako se neko pitanje može i treba procesuirati, okupivši sve učesnike ovih procesa na jednom mjestu.

Akcija za ograničenje cijena marži je u toku, dorađujemo je i popravljamo, rekao je Mario Nenadić iz UP FBIH.

On je dodao da bi se od 1. januara trebalo krenuti sa akcijiom “zaključavanja cijena” na značajnom broju proizvoda, prije svih koji čine potrošačku korpu.

Ministar Hasičević je potcrtao da je odluka o cijenama marži na snazi do 31. decembra ove godine.

– Zaključavanje cijena trebalo bi da bude na snazi od 1.1.2024. godine. Radna grupa je osnovana, od svih ovih predstavnika. Odabraće se 34 i više proizvoda, gdje će se definisati krajnja cijena i biće znatno manja u odnosu na sada i neće se mijenajti do isteka perioda te će biti jasno označena. Tu ćemo uključiti i domaće proizvođače i distrubutere i maloprdodaju. Poslodavci su ušlli vrlo otvoreno, vrlo svjesno u ovu akciju. Trgovina je jako značajan sektor u kojem radi ogroman broj ljudi, rekao je Hasičević.

Nenadić je rekao da UP FBIH okuplja i trgovce i dristributere te još 16 grana privrede.

– Danas smo skrenuli potrebu da ovakve aktivnosti prate i druge reforme, fiskalne i parafiskalne. Ohrabruje nas da je ministar pokrenuo izmjene zakona o unutrašnjoj trgovini, rekao je Nenadić.

On je rekao i da je ministarstvo vrlo ozbiljno uvrstilo inicijative poslodavaca u okviru novog zakona. Ministar je rekao da je prednacrt gotov, te da se čeka mišljanja Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija te da bi poslije toga trebao ići na Vladu Federacije BIH.

– Mislimo da će proći na Vladi sigurno. Siguran sam da će, barem što se tiče prednacrta proći sve zakonske procedure do kraja godine: Za Parlament ćemo onda vidjeti, rekao je Hasičević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik