Mjesečna deflacija u aprilu u BiH 0,7 posto

Bez autora
May 25 2010

Cijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,7 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u aprilu u odnosu na mart ove godine najviše su snižene cijene u odjeljcima: stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 7,1, odjeća i obuća za 1, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće, zdravstvo, te rekreacija i kultura svi za 0,1 posto. Do sniženja cijena u odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti došlo je zbog prosječnog pada nivoa cijena u grupi električna energija, voda, plin i drugi energenti za 9,4, zbog nižih cijena električne energije za 22,1 i čvrstih goriva za 0,2 posto. U odjeljku odjeća i obuća evidentirane su niže cijene u grupama odjeće za 1 i obuće za 1,1 posto zbog sniženja sezonske odjeće za 1,1 i cipela za 1,1 posto.

Mjesečna deflacija u aprilu u BiH 0,7 postoCijene proizvoda i usluga, koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,7 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u aprilu u odnosu na mart ove godine najviše su snižene cijene u odjeljcima: stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 7,1, odjeća i obuća za 1, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće, zdravstvo, te rekreacija i kultura svi za 0,1 posto.

Do sniženja cijena u odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti došlo je zbog prosječnog pada nivoa cijena u grupi električna energija, voda, plin i drugi energenti za 9,4, zbog nižih cijena električne energije za 22,1 i čvrstih goriva za 0,2 posto.

U odjeljku odjeća i obuća evidentirane su niže cijene u grupama odjeće za 1 i obuće za 1,1 posto zbog sniženja sezonske odjeće za 1,1 i cipela za 1,1 posto.

Niže cijene u odjeljku namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće uzrokovane su sniženjima u grupi namještaja, pokućstva, tepiha i ostalih podnih prostirki za 0,1, zbog nižih cijena tepiha i podnih prostirki za 0,5, te u grupi dobara i usluga za redovno održavanje kuće za 0,2 posto zbog nižih cijena potrošnih dobara za 0,2 posto.

U odjeljku zdravstvo evidentirane su niže cijene u grupi medicinskih proizvoda, pomagala i opreme zbog nižih cijena lijekova za 0,3 i medicinskih pomagala za 0,2 posto.

Do sniženja cijena u odjeljku rekreacija i kultura došlo je zbog prosječnog pada nivoa cijena u grupi ostalih dobara za rekreaciju, vrt i kućne ljubimce za 0,3, zbog nižih cijena sportske opreme, cvijeća i vrtnog bilja za 1,8 , te u grupi usluga rekreacije i kulture za 0,5, zbog nižih cijena usluga rekreacije za 5,7 posto.

Godišnja inflacija u aprilu u BiH bila je 2,4 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik