MMF: Crnogorska ekonomija će porasti 1,5 odsto

Bez autora
Oct 09 2013

Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim jesenjim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, u ovoj godini trebalo da poraste 1,5 odsto, što je više u odnosu na proljećne procjene. Bruto domaći proizvod Crne Gore, je prema prognozama MMF-a iz aprila ove godine, u ovoj godini trebalo da ojača 1,2 odsto. Prema oktobarskim prognozama, dostavljenim agenciji Mina-biznis, crnogorska ekonomija će u narednoj godini porasti 2,2 odsto, a u 2018. 2,7 odsto. Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo bi da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj 2,9 odsto. Inflacija je u prošloj godini iznosila 3,6 odsto, a u 2011. je bila na nivou 3,1 odsto. MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa plaćanja u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,7 odsto BDP-a, a u narednoj 16,2 odsto. U 2018. godini, bilans tekućeg plaćanja trebalo bi da ima deficit od 16,1 odsto.

MMF: Crnogorska ekonomija će porasti 1,5 odstoCrnogorska ekonomija bi, prema najnovijim jesenjim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, u ovoj godini trebalo da poraste 1,5 odsto, što je više u odnosu na proljećne procjene.

Bruto domaći proizvod Crne Gore, je prema prognozama MMF-a iz aprila ove godine, u ovoj godini trebalo da ojača 1,2 odsto.

Prema oktobarskim prognozama, dostavljenim agenciji Mina-biznis, crnogorska ekonomija će u narednoj godini porasti 2,2 odsto, a u 2018. 2,7 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo bi da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj 2,9 odsto. Inflacija je u prošloj godini iznosila 3,6 odsto, a u 2011. je bila na nivou 3,1 odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa plaćanja u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,7 odsto BDP-a, a u narednoj 16,2 odsto. U 2018. godini, bilans tekućeg plaćanja trebalo bi da ima deficit od 16,1 odsto.
MMF objavljuje redovne prognoze ekonomskog rasta dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon finansijske krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeće ekonomije i regije u svijetu.

MMF je u najnovijoj prognozi snizio procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na 2,9 odsto, s 3,2 odsto prognoziranih u ažuriranim julskim prognozama. Naredne godine rast bi trebalo da iznosi 3,6 odsto, što je 0,2 procentna poena manje nego što je MMF procjenjivao u julu.

Aktivnosti u eurozoni trebalo bi da se ove godine smanje 0,4 odsto, dok je u julu MMF očekivao pad od 0,3 odsto. Procjenu rasta ekonomije tog bloka država za narednu godinu ostavio je nepromijenjenu na jedan odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik