MMF: Pad cg ekonomije

Bez autora
Oct 07 2010

Međunarodni monetarni fond je u najnovijoj prognozi, objavljenoj danas, procijenio da će Crna Gora 2010. godine imati pad privrednih aktivnosti od 1,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se rast od 4,5 procenata. Inflacija bi ove godine trebalo da bude 0,6 odsto, a u 2011. jedan odsto. Fond je rast srpske privrede u ovoj godini procijenio na 1,5 odsto, što je među najvišim stopama u regionu, dok bi u 2011. taj rast trebalo da bude tri procenta. U jesenjem Izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima, MMF je procijenio da će godišnja stopa inflacije u Srbiji, mjerena potrošačkim cijenama, ove godine iznositi 4,6 odsto, dok bi u 2011. trebalo da bude smanjena na 4,4 procenta. Veća stopa rasta od Srbije u regionu, u ovoj godini, prognozirana je samo za Albaniju - 2,6 odsto, dok bi u sljedećoj godini ta zemlja trebalo da ima rast od 3,2 procenta. Albanija će, prema procjenama MMF, u ovoj godini imati inflaciju od 3,4 odsto, a u 2011. - 2,9 procenata. Bosna i Hercegovina će, prema projekciji MMF, u ovoj godini imati privredni rast od 0,5 odsto, da bi on sljedeće godine povećao na tri procenta. Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, trebalo bi da u 2010. godini bude 2,4 a sljedeće godine 2,5 odsto.

MMF: Pad cg ekonomijeMeđunarodni monetarni fond je u najnovijoj prognozi, objavljenoj danas, procijenio da će Crna Gora 2010. godine imati pad privrednih aktivnosti od 1,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se rast od 4,5 procenata.

Inflacija bi ove godine trebalo da bude 0,6 odsto, a u 2011. jedan odsto, prenijela je RTS.

Fond je rast srpske privrede u ovoj godini procijenio na 1,5 odsto, što je među najvišim stopama u regionu, dok bi u 2011. taj rast trebalo da bude tri procenta.

U jesenjem Izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima, MMF je procijenio da će godišnja stopa inflacije u Srbiji, mjerena potrošačkim cijenama, ove godine iznositi 4,6 odsto, dok bi u 2011. trebalo da bude smanjena na 4,4 procenta.

Veća stopa rasta od Srbije u regionu, u ovoj godini, prognozirana je samo za Albaniju - 2,6 odsto, dok bi u sljedećoj godini ta zemlja trebalo da ima rast od 3,2 procenta. Albanija će, prema procjenama MMF, u ovoj godini imati inflaciju od 3,4 odsto, a u 2011. - 2,9 procenata.

Bosna i Hercegovina će, prema projekciji MMF, u ovoj godini imati privredni rast od 0,5 odsto, da bi on sljedeće godine povećao na tri procenta. Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, trebalo bi da u 2010. godini bude 2,4 a sljedeće godine 2,5 odsto.

Hrvatska će, po tim procjenama, zabilježiti pad privrednih aktivnosti od 1,5 odsto, a za sljedeću godinu prognoziran je rast od 1,6 odsto. Godišnja stopa inflacije u toj zemlji bi ove godine trebalo da iznosi 1,9 a u 2011. da poraste na 2,8 procenata.

Izvještaj o izgledima svjetske ekonomije objavljen je uoči redovnog jesenjeg zasijedanja MMF i Svjetske banke, od 8. do 10. oktobra u Vašingtonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik