MMF povećao prognozu privrednog rasta

Bez autora
Apr 21 2010

Međunarodni monetarni fond prognozira da će globalna ekonomija, iako iscrpljena recesijom, zabeležiti veći od ranije očekivanog rast koji će predvoditi Kina i druge zemlje u razvoju. U novim prognozama, MMF svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nego što se očekivalo u janauru.To je i daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada su privredne aktivnosti u svetu pale 0,6 odsto, najviše od Drugog svetskog rata. Međutim, međunarodni kreditor u najnovijim Svetskim ekonomskim perspektivama upozorava da je privredni oporavak još ranjiv a najveću pretnju predstavljaju rastući dugovi vlada.

MMF povećao prognozu privrednog rastaIako iscrpljena recesijom globalna ekonomija zabeležiće rast veći od očekivanog, koji će predvoditi Kina i druge zemlje u razvoju, prognozira MMF.

Fond svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je za 0,3 odsto više nego što se očekivalo u janauru.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će globalna ekonomija, iako iscrpljena recesijom, zabeležiti veći od ranije očekivanog rast koji će predvoditi Kina i druge zemlje u razvoju.

U novim prognozama, MMF svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nego što se očekivalo u janauru.

To je i daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada su privredne aktivnosti u svetu pale 0,6 odsto, najviše od Drugog svetskog rata.

Međutim, međunarodni kreditor u najnovijim Svetskim ekonomskim perspektivama upozorava da je privredni oporavak još ranjiv a najveću pretnju predstavljaju rastući dugovi vlada.

"Izgledi za svetski rast ostaju neizvesni. Neki rizici su oslabili ali je zato rizik povećanja javnog duga u razvijenim zemljama još veći", navodi se u izveštaju.

Fond je upozorio i na očekivano povećanje dispariteta među regionima pri čemu će SAD, najveća svetska ekonomija, nadmašiti Evropu i Japan, ali će zaostajati za Kinom i drugim zemljama u razvoju kada je o stopi rasta reč.

Ove godine SAD će imati rast od 3,1 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada bruto domaćeg proizvoda za 2,4 odsto, najvećeg od 1946. godine, prognozira se u izveštaju MMF.

Kineski privredni rast u 2010. godini MMF procenjuje na deset a indijski na 8,8 odsto dok će 16 evropskih zemalja iz zone evra zabeležiti rast od samo procenata.

Ekonomski rast u svetu u 2011. godini Fond i dalje prognozira na 4,3 odsto, kao i u januarskom izveštaju.

Nove prognoze objavljene su pred prolećni sastanak MMF i Svetske banke 24. i 25. aprila u Vašingtonu i sastanak Grupe 20, koja uključuje najbogatije zemlje sveta i vodeće zemlje u razvoju, u petak, 23. aprila.

Očekuje se da glavne teme budu preispitivanje finansijske regulative i uravnoteženje svetskog privrednog rasta kako bi se omogućio neprekinuti ekonomski oporavak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik