MMF: Pozitivna ocena druge revizije aranžmana sa Srbijom

Bez autora
Oct 25 2015

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda zvanično je potvrdio da je Srbija uspešno završila drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa tom institucijom. Misija MMF-a priprema treću reviziju koja će trajati od 29. oktobra do 10. novembra. Izvršni odbor MMF-a završio je drugu reviziju stendbaj aranžmana za Srbiju. Okončanje revizije će omogućiti dostupnost iznosa od 531 milion evra. Srpske vlasti naznačile su nameru da nastave da sprovode aranžman po dogovoru. Kompletiranje revizije će Srbiji staviti na raspolaganje ukupno oko 531,8 milion evra, odnosno 420,93 specijalnih prava vučenja, navedeno je u saopštenju MMF-a. Izvršni odbor MMF-a navodi da je država nastavila da dobro napreduje u skladu sa aranžmanom. Srbija nastavlja da dobro napreduje pod stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti. Privredni rast je pozitivan uprkos značajnim fiskalnim uštedama ove godine, trenutni deficit se nalazi na održivom nivou i poverenje je poboljšano, izjavio je zamenik generalnog direktora MMF-a Min Žu.

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda zvanično je potvrdio da je Srbija uspešno završila drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa tom institucijom, saznaje RTS u Vladi Srbije. Misija MMF-a priprema treću reviziju koja će trajati od 29. oktobra do 10. novembra.

Izvršni odbor MMF-a završio je drugu reviziju stendbaj aranžmana za Srbiju. Okončanje revizije će omogućiti dostupnost iznosa od 531 milion evra. Srpske vlasti naznačile su nameru da nastave da sprovode aranžman po dogovoru.

"Kompletiranje revizije će Srbiji staviti na raspolaganje ukupno oko 531,8 milion evra, odnosno 420,93 specijalnih prava vučenja", navedeno je u saopštenju MMF-a. 

Izvršni odbor MMF-a navodi da je država nastavila da dobro napreduje u skladu sa aranžmanom.

"Srbija nastavlja da dobro napreduje pod stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti. Privredni rast je pozitivan uprkos značajnim fiskalnim uštedama ove godine, trenutni deficit se nalazi na održivom nivou i poverenje je poboljšano", izjavio je zamenik generalnog direktora MMF-a Min Žu.

Ukazao je da je sprovođenje svih mera programa od suštinske važnosti za postizanje održivosti javnog duga, jačanje finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti.

Prema proceni direktora MMF-a, kako je naveo Min Žu, "prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji je ograničen" i uslovljen je sprovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

Ističe se da bi izvršenje kapitalnih troškova trebalo da bude bolje, kako bi se podržao potencijal za rast u Srbiji.

Min Žu je ocenio da je relaksacija monetarne politike od strane Narodne banke Srbije bila "prikladna". "Posvećenost NBS režimu targetirane inflacije i fleksibilnog kursa je poželjna", naveo je.

Značajno bolji rezultati fiskalnog sektora otvaraju priliku da se poboljša otpornost finansijskog sektora i poboljša finansijsko posredovanje.

"Vlasti bi trebalo da prate dijagnostičke studije banaka. Implementacija nedavno usvojene Strategije za rešavanje problema sa nenaplativim kreditima i strategija za državne banke biće ključna za otvaranje kanala za kreditiranje i smanjenje 'osetljivosti' bankarskog sektora", naveo je Min Žu.

Konstantni napori u implementaciji identifikovanih strukturnih reformi su ključ za smanjenje fiskalnih rizika i podržavanje kompetitivnosti i rasta, dodaje.

Vrlo brzo MMF će pripremiti i treću reviziju.

Trogodišnji aranžman vredan je ukupno oko 1,2 milijarde evra, odnosno oko 935,4 specijalnih prava vučenja, ali MMF podseća da se Vlada Srbije izjasnila da nema nameru da ta sredstva povlači, već da program tretira kao aranžman iz predostrožnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik