MMF predviđa recesiju goru nego 2008. godine

Bez autora
Mar 24 2020

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji G20 da bi svjetska recesija nakon pandemije koronavirusa mogla biti gora od one koja je uslijedila nakon finansijske krize 2008.

Ona je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati "recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske finansijske krize, ili gora".

- Ali očekujemo oporavak 2021, naglasila je optimističnije.

Francuski i kineski predsjednici Emmanuel Macron i Xi Jinping zatražili su održavanje izvanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika.

- Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i cjepivu, stoji u saopštenju, te se dodaje da bi summit G20 - koji okuplja 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava - bio koristan i "na ekonomskom planu".

Sljedeći redovni summit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. novembra.

S kineskim je predsjednikom razgovarao i britanski premijer Boris Johnson koji je kazao da su se složili da se kroz G20 podupre globalna ekonomija i osjetljivije zemlje tokom pandemije koronavirusa.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najvećih ekonomija svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin za Fox News.

Mnuchin je rekao da SAD usko surađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize, prenosi SEEbiz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik