MMF smanjio procenu privrednog rasta Azije

Bez autora
Oct 13 2011

Međunarodni monetarni fond (MMF) danas je smanjio procene ekonomskog rasta u Aziji u ovoj i idućoj godini zbog finansijskih potresa u Evropi i verovatnog usporavanja privrednog rasta SAD. Evropa i SAD su najvažnija tržišta za azijski izvoz. Azijski ekonomski rast u tekućoj godini MMF prognozira na 6,3 odsto, a rast u 2012. na 6,7 odsto.Proletos je privredni rasta Azije kako za ovu, tako i za narednu godinu Fond prognozirao na gotovo sedam odsto. Iako je domaća tražnja (u Aziji) i dalje snažna, ne može se računati da će Azija biti imuna na rizike u drugim delovima sveta.

MMF smanjio procenu privrednog rasta AzijeMeđunarodni monetarni fond (MMF) danas je smanjio procene ekonomskog rasta u Aziji u ovoj i idućoj godini zbog finansijskih potresa u Evropi i verovatnog usporavanja privrednog rasta SAD.

Evropa i SAD su najvažnija tržišta za azijski izvoz, podseća MMF u polugodišnjem izveštaju.

Azijski ekonomski rast u tekućoj godini MMF prognozira na 6,3 odsto, a rast u 2012. na 6,7 odsto.

Proletos je privredni rasta Azije kako za ovu, tako i za narednu godinu Fond prognozirao na gotovo sedam odsto.

"Iako je domaća tražnja (u Aziji) i dalje snažna, ne može se računati da će Azija biti imuna na rizike u drugim delovima sveta", istakao je direktor MMF-a za azijsko-pacifički region Anop Sing.

Analitičari Fonda navode da je inflacija u brojnim azijskim zemljama i dalje visoka, ali očekuju da se cene koje plaćaju potrošači postepeno spuste sa nivoa koji su dostigle ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik