Mramor: Slovenski BDP će rasti 2,4%, ali nema prostora za rast potrošnje

Bez autora
Jun 16 2015

Slovenija bi ove godine mogla imati rast BDP-a od 2,4 posto, ali je proračunski deficit u skladu s obećanjima Europskoj komisiji potrebno smanjiti na manje od 3 posto pa su očekivanja o rastu standarda nerealna, upozorio je slovenski ministar financija Dušan Mramor. Postavljeni fiskalni cilj o smanjivanju javno-financijskog deficita na manje od tri posto BDP-a u ovoj godini može se postići, kazao je Mramor u izjavi na "poslovnom doručku" slovensko-američke gospodarske komore u Ljubljani. Dodao je da svoje tvrdnje o mogućnosti dovođenja deficita u skladu s preporukama Europske komisije i Maastrichtskim mjerilima bazira na službenim podacima u prvih pet mjeseci ove godine. Podaci za prvih pet mjeseci govore da je cilj javno financijskog deficita manjeg od tri posto ove godine ostvariv, kazao je Mramor.

Mramor: Slovenski BDP će rasti 2,4%, ali nema prostora za rast potrošnjeSlovenija bi ove godine mogla imati rast BDP-a od 2,4 posto, ali je proračunski deficit u skladu s obećanjima Europskoj komisiji potrebno smanjiti na manje od 3 posto pa su očekivanja o rastu standarda nerealna, upozorio je slovenski ministar financija Dušan Mramor.

Postavljeni fiskalni cilj o smanjivanju javno-financijskog deficita na manje od tri posto BDP-a u ovoj godini može se postići, kazao je Mramor u izjavi na "poslovnom doručku" slovensko-američke gospodarske komore u Ljubljani.

Dodao je da svoje tvrdnje o mogućnosti dovođenja deficita u skladu s preporukama Europske komisije i Maastrichtskim mjerilima bazira na službenim podacima u prvih pet mjeseci ove godine.

"Podaci za prvih pet mjeseci govore da je cilj javno financijskog deficita manjeg od tri posto ove godine ostvariv", kazao je Mramor.

Mramor je rekao da su plaće u javnom sektoru stagnirale od izbijanja krize, dok je u istom vremenu realna vrijednost mirovina porasla za 14,2 posto i da taj odnos ne može potrajati.

Prema sistemskom zakonu o štednji iz 2012. godine mirovine, plaće u javnom sektoru, te socijalne i obiteljske potpore trebale su stagnirati sve dok se ne postigne održivi rast BDP-a od najmanje 2,5 posto.

"Isto tako veseli i očekivani rast BDP-a od 2,4 posto u ovoj godini, no treba biti realan pa ne očekivati prostor za povećano trošenje jer će slijedeća godina u smislu javnih financija biti vrlo naporna", upozorava ministar financija u vladi premijera Mire Cerara.

Vlada je već najavila da neće uvoditi nove restrikcije, ali da neće biti većih promjena u sistemu plaća javnog sektora, osim manjih korekcija kad je riječ o stimuliranju najboljih službenika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik