Naplaćeno 1,19% više doprinosa

Bez autora
Mar 14 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije izjavio je da naplata doprinosa i dalje raste, pri čemu je od 1. januara do 14. marta ove godine naplaćeno 802,6 miliona dinara više nego što je bilo predviđeno.On je sa direktorom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i predsednikom Sindikata zaposlenih u ovom fondu potpisao kolektivni ugovor kojim su regulisana prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih u ovoj ustanovi.

Naplata doprinosa za 1,19 odsto veća nego prošle godineMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da naplata doprinosa i dalje raste, pri čemu je od 1. januara do 14. marta ove godine naplaćeno 802,6 miliona dinara više nego što je bilo predviđeno.

Vulin je sa direktorom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović i predsednikom Sindikata zaposlenih u ovom fondu Jelenom Cvetković potpisao kolektivni ugovor kojim su regulisana prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih u ovoj ustanovi.

On je tom prilikom naveo da je naplata doprinosa za 1,19 odsto veća nego prošle godine, uz ocenu da se domaća privreda oporavlja i da se u međuvremenu pokazalo da je Zakon o radu povećao uticaj sindikata i kolektivnog pregovaranja.

To je potvrda toga da bez kolektivnog pregovaranja nema socijalnog dijaloga, rekao je ministar, dodavši da je kolektivno pregovaranje važan institut i garant da više od četiri miliona korisnika neće biti taoci lošeg odnosa između rukovodstva PIO i sindikata.

Prema njegovim rečima, korisnik na prvom mestu mora da bude zadovoljan, a PIO fond radi čini sve kako bi se približio korisniku, a uloga sindikata i rukovodstva je u tome nemerljiva.

Kolektivni ugovor je, kako je dodao, garancija korisnicima da će sve njihove životne potrebe biti zadovoljene u PIO, a da će zaposleni u tom fondu biti zadovoljni i motivisani, uz obaveze koje moraju da ispunjavaju.

Kalinović je istakla da su zaposleni u PIO fondu i rukovodstvo svesni odgovornosti i obaveze prema 4,5 miliona građana čija prava utvrđuju svojim radom.

Prema njenoj oceni, samo jedinstvenim, iskrenim i otvorenim razgovorom sa zaposlenima možemo da podignemo kvalitet usluga i ažurnost. Ona je dodala da se u kolektivnom ugovoru definiše poseban akt kojim će se utvrditi kriterijumi za rad i rezultati rada, a na osnovu toga i napredovanje.

Cvetković je istakla da je kolektivni ugovor deo kompromisa, dogovora i saradnje između poslodavca i zaposlenih, uz saglasnost i podršku resornog ministarstva i Vlade Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik