Napredak kreditnog rejtinga Crne Gore

Bez autora
Mar 31 2011

Kreditna agencija Mudis poboljšala je izgled rangiranja Ba3 crnogorskih državnih obveznica iz negativnog u stabilno i potvrdio rangiranje na sadašnjem nivou. Izgledi za gornju granicu Ba1obveznica i gornju granicu B1 depozita strane valute takođe su promijenjeni iz negativnih u stabilne. Odluka Mudisa da izglede promijeni iz negativnih u stabilne uslijedila je nakon procjene agencije za rangiranje da crnogorska vlada ulaže napore da riješi ključne rizike koji su izazvali negativne izglede u aprilu 2009. Vlada je počela da preokreće značajno fiskalno pogoršanje sa kojim se suočila 2008/09. što se ogleda u činjenici da je budžetski deficit 2010. bio manji od planiranog. Vlasti su takođe sprovele značajne mjere da odgovore na neke od više strukturnih slabosti u javnim računima.

Napredak kreditnog rejtinga Crne GoreKreditna agencija Mudis poboljšala je izgled rangiranja Ba3 crnogorskih državnih obveznica iz negativnog u stabilno i potvrdio rangiranje na sadašnjem nivou.

Izgledi za gornju granicu Ba1obveznica i gornju granicu B1 depozita strane valute takođe su promijenjeni iz negativnih u stabilne, navodi se u izvještaju Mudisa u koji je Pobjeda imala uvid.

- Odluka Mudisa da izglede promijeni iz negativnih u stabilne uslijedila je nakon procjene agencije za rangiranje da crnogorska vlada ulaže napore da riješi ključne rizike koji su izazvali negativne izglede u aprilu 2009 - ocijenili su iz Mudisa jedne od najpriznatijih kreditnih agencija.

Ocjene

U Izvještaju se navodi da je „Vlada je počela da preokreće značajno fiskalno pogoršanje sa kojim se suočila 2008/09. što se ogleda u činjenici da je budžetski deficit 2010. bio manji od planiranog. Vlasti su takođe sprovele značajne mjere da odgovore na neke od više strukturnih slabosti u javnim računima.

- Ekonomija pokazuje znake postepenog oporavka. U 2010. realni rast BDP-a bio je pozitivan u poređenju sa ranijim očekivanjima. Izgledi rasta za ovu i narednu godinu su, iako, daleko skromniji nego u periodu prije krize, ali pozitivniji nego u vrijeme kada je Mudis 2009. godine dao negativne izglede - saopšteno je u Izvještaju.

Mudis smatra da se situacija u bankarskom sektoru stabilizuje. Kako se dodaje, nivoi kapitalizacije u sistemu su ojačani, a strani vlasnici banaka su uglavnom pružili podršku lokalnim filijalama gdje je to bilo potrebno.

- Tako je znatno smanjena potencijalna odgovornost vlade. Likvidnost bankarskog sektora je poboljšana, naročito kada je u pitanju vraćanje depozita stanovništva u sistem - navodi se u izvještaju.

Mudis vjeruje da su rizici za bankarski sistem i dalje povećani jer su banke u cjelini i dalje na gubitku zbog daljeg povećanja problematičnih zajmova.

- Ipak, u poređenju sa stanjem od prije dvije godine, sistem je bolje kapitalizovan jer su strani partneri pokazali volju da podrže filijale putem kapitalnih injekcija. Smatramo da je rizik da će vlada morati podržati bankarski sistem niži nego što je bio u vrijeme kada je Mudis rangiranju (2009) Crne Gore dao negativne izglede - kaže se u izvještaju.

Mudis pozitivno ocjenjuje i to što je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2010. i smatra to značajnim korakom ka članstvu u EU koji bi obezbjedio podršku Vladinoj politici.

Procjene Dalje poboljšanje rangiranja, kako se dodaje, zavisi od nastavka smanjenja deficita budžeta i promjene rastuće putanje javnog duga.

- Poboljšanje konkurentnosti odraženo u manjem deficitu računa i znatnom povećanju stope rasta BDP-a biće korisno za naredna rangiranja. To će dalje jačati bankarski sistem ukoliko nekvalitetni krediti ostanu na povišenom nivou. Sa druge strane, dokaz slabljenja posvećenosti strukturnim reformama praćen pogoršanjem odnosa javnog i spoljnjeg duga izazvali bi pad rangiranja - upozorili su iz Mudisa.

Posljednji izvještaj 2009. godine

Posljednje rangiranje koje se odnosilo na Crnu Goru sprovedeno je 30. aprila 2009. i tada je agencija za rangiranje smanjila rejting naše zemlje sa Ba2 na Ba3 sa negativnim izgledima. Tome je prethodio postupak rangiranja 18. decembra 2008, kada je agencija za rangiranje dala negativne izglede Ba2. Prema mišljenju Mudisa, ohrabrujuće je da su direktne strane investicije i dalje na visokom nivou, u iznosu od 18 odsto BDP-a neto u 2010.

Strategija rasta Crne Gore, koja se fokusira na turizam i proizvodnju obnovljive energije, zahtijevaće i dalje visok priliv kapitala za finansiranje unapređenja infrastrukture u zemlji tokom narednih nekoliko godina - dodaju iz Mudisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik