Nastavljeni razgovori sa MMF-om

Bez autora
Oct 18 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali nastavio je danas razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, a koja od danas boravi u Beogradu.

Razgovori su se protekle nedelje obavljali onlajn, a u okviru novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji je počeo da se sprovodi u junu.

Tema sastanka je bio budžet za 2022. godinu, koji će se naći u skupštinskoj procesuri u drugoj polovini novembra, kao i strukturne reforme koje su deo aktuelnog aranžmana, sa naglaskom na reformi Poreske uprave.

Mali je rekao da je cilj budžeta da se nastavi sa smanjenjem deficita i udela javnog duga u BDP-u, objasnivši da će i u narednoj godini veliki deo budžeta biti izdvojen za kapitalne projekte, koji dalje utiču na rast BDP-a i bolji kvalitet života građana.

Veliki deo projekata biće deo takozvane zelene agende, naveo je on i podsetio na to da je naša zemlja nedavno izdala svoju prvu zelenu obveznicu, te da ima spremne projekte za finansiranje.

U okviru budžeta naći će se i veće penzije, i to po švajcarskoj formuli, kao i veće plate u javnom sektoru, podvukao je ministar i naglasio da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i projekti prelaska na novi model e-fiskalizacije i e-fakture, koji će u celosti promeniti način na koji funkcioniše fiskalni sistem.

On je ponovio da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije ovom aranžmanu.

Tu se, kako je predočio, pre svega misli na metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, Strategiju za razvoj tržišta kapitala, uredbe iz domena kontrole državne pomoći, a tema sastanka je bilo i izveštavanje po GFSM metodologiji MMF-a, koje je dogovoreno i potvrđeno, a što je takođe jedan od reformskih ciljeva.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu do 22. oktobra.

Novi aranžman „Instrument za koordinaciju politiku“ započet je u junu i trajaće do kraja 2023. godine. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik