NBS: Kretanje deviznog kursa nije zabrinjavajuće

Bez autora
Jan 19 2016

Iako bi u nekim okolnostima vest o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora mogla imati određene posledice po kretanja na deviznom tržištu, ovaj put ni same najave, a ni objava da će izbora biti nisu imale negativan efekat.Naime, održavanjem najavljenih izbora neće biti ugrožen nijedan od planiranih investicionih projekata, kao ni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno političko-ekonomski napredak kojim je Srbija krenula nikako neće biti doveden u pitanje.

Kretanje kursa u januaru uobičajeno za ovo doba godineIako bi u nekim okolnostima vest o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora mogla imati određene posledice po kretanja na deviznom tržištu (ukoliko je takav potez izazvan većom političkom nestabilnošću ili lošim performansama ekonomije), ovaj put ni same najave, a ni objava da će izbora biti nisu imale negativan efekat.

Naime, održavanjem najavljenih izbora neće biti ugrožen nijedan od planiranih investicionih projekata, kao ni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno političko-ekonomski napredak kojim je Srbija krenula nikako neće biti doveden u pitanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Povoljni domaći ekonomski pokazatelji, koje su priznale i međunarodne institucije i koji se odražavaju i u povećanju izgleda od strane rejting agencija Standard and Poor’s i Fitch, daju pozitivne signale međunarodnim investitorima da i fiskalna i monetarna politika idu u dobrom smeru – ka poboljšanju makroekonomskih performansi.

Koliko je uticajan stav najvećih rejting agencija po ponašanje investitora, govori i nedavno dnevno slabljenje poljskog zlota od 1,9% nakon što je agencija Standard and Poor’s smanjila i kreditni rejting i izglede Poljskoj (od početka 2016. godine poljski zlot je oslabio za 5% prema evru).

Dinar je u 2016. godini oslabio prema evru za 1,1%, što je uglavnom posledica sezonskih faktora. Deprecijacijski pritisci su karakteristični za početak godine usled sezonski pojačane tražnje domaćih preduzeća – uvoznika energenata za devizama. Ove godine to je delimično potpomognuto i turbulencijama na svetskim finansijskim tržištima (pre svega na berzama u Aziji), koja beleže najlošiji početak u prethodne tri decenije.

Dodatni sezonski faktor su i knjiženja ispravki vrednosti potraživanja banaka, koja su inače pretežno koncentrisana u poslednjem tromesečju godine. Efekti tog faktora su donekle izraženiji nego prethodne godine, što se može posmatrati i kao rezultat specijalne dijagnostičke studije koju je sprovela Narodna banka Srbije. Ta studija je imala za cilj što preciznije merenje vrednosti problematičnih kredita, jer je adekvatno identifikovanje i vrednovanje tih kredita od strane banaka jedan od bitnih koraka u strategiji rešavanja problematičnih kredita na nivou cele države.

U 2015. godini Narodna banka Srbije je na deviznom tržištu ukupno kupila 970 miliona evra, a prodala 450 miliona kako bi ublažila preterane kratkoročne oscilacije kursa i obezbedila stabilnost na deviznom tržištu. Napominjemo da trenutni nivo deviznog kursa nikako nije nešto što treba da zabrinjava, jer je rezultat privremenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja. Pri tome, naročito treba uzeti u obzir i činjenicu da je i prošle godine u ovo vreme dinar, pod pritiskom sezonskih faktora, bio na ovim i nešto višim nivoima.

Neosnovano licitiranje u vezi s vrednošću dinara, na koju u maloj i otvorenoj privredi poput naše utiče veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, može otežati napore koje Narodna banka Srbije ulaže kako bi održala stabilnost na deviznom tržištu.

Svesna važnosti deviznog kursa za stabilnost cena i finansijskog sistema, za izvesnost privređivanja i mogućnost otplate kredita, Narodna banka Srbije svakodnevno analizira sve faktore koji utiču ili će uticati na aktivnosti na deviznom tržištu. Shodno tome, Narodna banka Srbije po potrebi adekvatno reaguje, ne ciljajući pritom nijedan nivo deviznog kursa, već relativnu stabilnost na deviznom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik