Neiskorišćeni potencijal saradnje Srbije i Bugarske

Bez autora
Jun 12 2014

Razmena Srbije i Bugarske u ovom trenutku je izbalansirana, a osim robne razmene postoji mnogo prostora da se ekonomska saradnja dve zemlje unapredi, istakao je Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije otvarajući poslovni forum, koji je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Bugarsko-srpskom trgovinsko industrijskom komorom. Po rečima Vesovića, direktni poslovni susreti privrednika trebalo bi da budu češća praksa. Vesović je ocenio da ne postoje prepreke u saradnji Srbije i Bugarske i da obim razmene ne odgovara mogućnostima obe zemlje. Dobra vest, kako je naglasio, jeste da je u prva četiri meseca razmena gotovo izjednačena i da prvi put posle više godina na strani Srbije postoji mali suficit.

Neiskorišćeni potencijal saradnje Srbije i BugarskeRazmena Srbije i Bugarske u ovom trenutku je izbalansirana, a osim robne razmene postoji mnogo prostora da se ekonomska saradnja dve zemlje unapredi, istakao je Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije otvarajući poslovni forum, koji je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Bugarsko-srpskom trgovinsko industrijskom komorom.

Po rečima Vesovića, direktni poslovni susreti privrednika trebalo bi da budu češća praksa. Vesović je ocenio da ne postoje prepreke u saradnji Srbije i Bugarske i da obim razmene ne odgovara mogućnostima obe zemlje. Dobra vest, kako je naglasio, jeste da je u prva četiri meseca razmena gotovo izjednačena i da prvi put posle više godina na strani Srbije postoji mali suficit.

Krasin Dimitrov, zamenik ministra ekonomije i energetike Bugarske ocenio je da su diplomatski odnosi razvijeniji nego ekonomski izrazivši uverenje da će ovaj poslovni forum predstavljati korak dalje u unapređenju odnosa.

Dimitrov je naglasio da je izgradnja gasovoda Južni tok veoma važan zajednički projekat, u obostranom interesu Srbije u Bugarske, a osim tog projekta, važan je i manji projekat u oblasti energetike - izgradnja gasnog interkonektora između dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju PKS, zajednički projekti osnova su integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakao je Dimitrov, dodajući da Bugarska pruža punu podršku Srbiji u procesu intergacija.

Zoran Malić, načelnik Odeljenja za Evropu i prekookeanske razvijene zemlje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije predstavio je bugarskim kompanijama planove Vlade Srbije kada je u pitanju poboljšanje privrednog ambijenta, investicije i podsticaji investiranja.

Veliki potencijali za razvoj saradnje postoje u energetici, mašinogradnji, poljoprivredi, ali i turizmu, ukazanoje na poslovnom forumu na kojem su učestvovali vodeći bugarski i srpski proizvođači u oblasti energetike, mašinske i građevinske industrije, stoji u saopštenju.

Predstavnicima 12 bugarskih i 35 srpskih kompanija obratili su se i Marina Hristeva, kopredsednik Bugarsko – srpske trgovinsko industrijske komore i Ljudmil Aleksandrov, član upravnog odbora Bugarske komore mašinske industrije.

Poslovni forum Dan bugarsko-srpskog biznisa, organizovali su Privredna komora Srbije u saradnji sa Bugarsko-srpskom trgovinsko industrijskom komorom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik