Nekonkurentnost problem privrede RS

Bez autora
Aug 08 2010

Ocjena Evropske komisije da je privredni oporavak zemalja zapadnog Balkana u prvoj polovini godine "oskudan" potvrđuje da domaća proizvodnja još nije dovoljno konkurentna, što zadržava spoljnotrgovinski deficit na visokom nivou. Prema izvještaju Evropske komisije, od zemalja u regionu jedino je Srbija u nešto boljoj ekonomskoj situaciji. U izvještaju se navodi da je ohrabrujuće to što je u regionu došlo do povećanja izvoza, ali i pada uvoza zbog manje potrošnje i smanjenja uticaja recesije. Evropska komisija je već ranije među važne ciljeve pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU postavila smanjivanje budžetskog manjka i javnih dugova. Teško je ocijeniti kako će se stvari u regionu odvijati kada je riječ o izlasku iz krize. Veliki potresi na svjetskim tržištima još su zastupljeni, a od njih zavisi i položaj naših izvoznika i mogućnost plasmana domaćih proizvoda. Kod nas je trenutno zabrinjavajući pad u drvnoj industriji koja je proteklih godina bilježila značajan rast proizvodnje...

Nekonkurentnost problem privrede RSOcjena Evropske komisije da je privredni oporavak zemalja zapadnog Balkana u prvoj polovini godine "oskudan" potvrđuje da domaća proizvodnja još nije dovoljno konkurentna, što zadržava spoljnotrgovinski deficit na visokom nivou, rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac.

Prema izvještaju Evropske komisije, od zemalja u regionu jedino je Srbija u nešto boljoj ekonomskoj situaciji.

U izvještaju se navodi da je ohrabrujuće to što je u regionu došlo do povećanja izvoza, ali i pada uvoza zbog manje potrošnje i smanjenja uticaja recesije.

Evropska komisija je već ranije među važne ciljeve pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU postavila smanjivanje budžetskog manjka i javnih dugova.

Grabovac kaže da je teško ocijeniti kako će se stvari u regionu odvijati kada je riječ o izlasku iz krize.

- Veliki potresi na svjetskim tržištima još su zastupljeni, a od njih zavisi i položaj naših izvoznika i mogućnost plasmana domaćih proizvoda. Kod nas je trenutno zabrinjavajući pad u drvnoj industriji koja je proteklih godina bilježila značajan rast proizvodnje - kazao je Grabovac.

On smatra da je pad uvoza pozitivan sa aspekta spoljnotrgovinskog deficita, ali da, s druge strane, on znači i da je došlo do smanjenja proizvodnje u nekim granama koje su uvozile repromaterijal.

- Povećanje izvoza i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u prvoj polovini ove godine je pozitivno. Ono što je loše jeste to što građevinska industrija bilježi pad i za sobom vuče i druge grane, između ostalih, i industriju namještaja - rekao je Grabovac.

Evropska komisija smatra da je spoljnotrgovinski deficit svih država zapadnog Balkana ogroman problem i sa aspekta sve većeg spoljnog duga.

Rješenje problema u Komisiji vide u sređivanju finansija, privlačenju investicija za izvoznu orijentisanu proizvodnju.
Preporuke

Evropska komisija navodi da države regiona ne mogu stalno da računaju na nove kredite ili pomoć Evropske unije i svjetskih finansijskih organizacija da bi popunjavali budžet.

- Recept za oporavak trebalo bi da bude sređivanje finansija i privlačenje investicije - navodi se u izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik