Nema štednje na plaćama, očekuje se povećanje duga

Bez autora
Jun 22 2014

Dokument "Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period 2015.-2017. godine", koji je nedavno usvojila Federalna vlada SDP - SDA, otkriva apsolutno nepostojanje vizije aktuelnog saziva izvršne vlasti u Federaciji da se krene putem ekonomskog oporavka.Štaviše, u ovom dokumentu Vlada Nermina Nikšića (SDP) praktično objelodanjuje da nema nikakve namjere da štedi na plaćama i drugim izdacima dok skoro trećina zemlje trpi teške posljedice od poplava.

Nema štednje na plaćama, očekuje se povećanje dugaDokument "Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period 2015.-2017. godine", koji je nedavno usvojila Federalna vlada SDP - SDA, otkriva apsolutno nepostojanje vizije aktuelnog saziva izvršne vlasti u Federaciji da se krene putem ekonomskog oporavka.

Teške posljedice

Štaviše, u ovom dokumentu, koji je u posjedu "Avaza", Vlada Nermina Nikšića (SDP) praktično objelodanjuje da nema nikakve namjere da štedi na plaćama i drugim izdacima dok skoro trećina zemlje trpi teške posljedice od poplava.

O tome svjedoči tabela o strukturi javne potrošnje, prema kojoj je Vlada, u odnosu na prošlu godinu, povećala iznos za plaće, naknade i doprinose za dodatnih 27.053.725 KM! Tako se za ovu namjenu iz budžeta u ovoj godini izdvaja nešto više od četvrtine milijarde KM.

Štednje nema ni kada je riječ o izdacima za materijal i usluge. Izdavanja za ovu namjenu lani su iznosila 73.931.832 KM, a u ovoj godini 76.426.236 KM. I kapitalna potrošnja je povećana, i to sa 12,8 miliona KM na 28 miliona KM, dok se na transferima, kako se navodi, uštedjelo za tek nekoliko stotina hiljada KM.

Vladi, kako se navodi u ovom dokumentu, umjesto ekonomskog oporavka, cilj je nastaviti "provoditi aktivnosti na održavanju stabilnog fiskalnog sistema, očuvanja budžetske ravnoteže". Ovakvu politiku, priznaje se, nije odredila izvršna vlast Federacije, već politika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)!

Prema podacima Sektora za upravljanje dugom Federalnog ministarstva finansija, kako se navodi u dokumentu, očekuje se povećanje ukupnog duga u Federaciji do kraja 2014. godine za 309,34 miliona KM.

"Aduti" Vlade

Kao jedan od "aduta" Vlade, u dokumentu se, osim sredstava MMF-a, navodi Zakon o visini stope zatezne kamate FBiH. Ovaj zakon odnosi se na otpis kamata na dospjele, a neuplaćene javne prihode. Tako se Vlada pohvalila da je prošle godine uspjela otpisati kamate u iznosu od 123,2 miliona KM.

CCI: Svaki dan Nikšićeve vlade - 800 nezaposlenih

U nedavno objavljenoj analizi Centara civilnih inicijativa (CCI) istaknuto je da je Nikšićeva vlada pala na najozbiljnijem ispitu - osiguravanje poslova i zapošljavanje u većem bh. entitetu. Tako se od preuzimanja vlasti aktuelne Vlade FBiH do kraja februara 2014. broj nezaposlenih u Federaciji povećao za 28.000, što znači da je svakog mjeseca bilo 800 novih osoba na spiskovima nezaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik