Nemačka planira novo zaduženje: Dodatna sredstva za borbu protiv korona krize

Bez autora
Jul 02 2020

Nemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi evra, kako bi finansirala mere ublažavanja posledica korona krize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

Vlada će tim novcem u idućim mesecima finansirati mere podrške potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postupni oporavak privrede od korona krize, piše portal SEEbiz.

Paket mera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) i naknadu od 300 evra po detetu.

Rezervisano je i dodatnih skoro 25 milijardi evra za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vreme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udelom u BDP-u premašiće 75 odsto i time biti uveliko iznad gornje dozvoljene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet temelji se na novoj proceni koja pokazuje da bi poreski prihodi ove godine trebali biti 40,5 milijardi evra manji nego što su pokazivale računice na početku godine.

Prvi dodatak budžetu, vredan 156 milijardi evra, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i obezbedio novac za prvi paket mera pomoći u korona krizi.Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik