Nemačka se zadužuje za rekordnih 482 milijarde evra

Bez autora
Sep 23 2021

Nemačka planira ove godine da izda dužničke hartije od vrednosti u rekordnom iznosu od 482 milijarde evra otkada koristi taj instrument uprkos smanjenom iznosu duga koji će biti izdat u četvrtom tromesečju godine.

Savezna agencija za finansije objavila je da će od oktobra do decembra Nemačka izdati 104 milijarde evra dužničkih hartija od vrednosti kada se uključi dug indeksiran za inflaciju, prenosi Poslovni.hr.

Radi se o četiri milijarde evra manje od početnog plana, a razlozi za to leže u činjenici da je finansijsku podršku u krizi izazvanoj posledicama Covida-19 koju nudi fond za stabilizaciju privrede, zatražilo manje firmi nego su tamošnje vlasti očekivale.

Savezna agencija za finansije objavila je da će se na tržištima kapitala zadužiti za 47 milijardi evra na još 57 milijardi evra na tržištima novca. Na kraju će se tako, uprkos ponešto smanjenim potrebama, najjača evropska privreda zadužiti za rekordnih 482 milijarde evra.

Nemački ministar finansija Olaf Scholz od parlamenta je opet, drugu godinu zaredom, formalno zatražio suspenziju ustavne obaveze ograničenja zaduživanja kako bi se dopustio neto novih (do) 240 milijardi evra duga u ovoj godini za ublažavanje efekta korona krize i podršku tamošnjoj ekonomiji.

Prema pisanju Reutersa, Vlada mora refinansirati i zaduženja koja dospevaju na naplatu.

Samo u letnjem kvartalu, Nemačka je otplatila, odnosno reprogramirala, više od 100 milijardi evra starog duga.

S jačanjem inflacije i rastom kamatnih stopa, na tržišta se vraća neizvesnost pa se fokus opet okreće prema ulaganjima u obveznice. Obveznička tržišta godinama su u drugom planu zbog milijardi evra (i dolara) likvidnosti koje su centralne banke napumpale u sistem podgrejavajući deonička tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik