Neophodno doraditi zakon o uvezivanju radnog staža

Bez autora
Mar 03 2016

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH razmatralo je Prednacrt zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u FBiH u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014.Zaključeno je da u naredna dva dana Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH resornom ministarstvu dostave svoje prijedloge i sugestije na tekst Prednacrta zakona, nakon čega će biti organizirani sastanci radi usaglašavanja teksta, kojima će prisustvovati po jedan predstavnik UPFBiH i SSSBiH.

Doraditi zakon o uvezivanju radnog stažaEkonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH razmatralo je Prednacrt zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u FBiH u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014.

Zaključeno je da u naredna dva dana Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH resornom ministarstvu dostave svoje prijedloge i sugestije na tekst Prednacrta zakona, nakon čega će biti organizirani sastanci radi usaglašavanja teksta, kojima će prisustvovati po jedan predstavnik UPFBiH i SSSBiH.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača precizirao je da procjene pokazuju da bi u sljedećoj godini za uvezivanje radnog staža trebalo izdvojiti oko 50 miliona KM, a u narednih 40 godina, koliko bi trajao taj proces, oko 450 miliona KM.

ESV razmatralo je i Nacrt zakona o sigurnosti na radu i zaključilo da predstavnici UPFBiH i SSSBiH 9. marta održe sastanak na kojem će svaka strana uložiti po tri amandmana na tekst.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik