Njemačke investitore interesuju crnogorski potencijali

Bez autora
Jan 27 2011

Crnogorske i njemačke kompanije najbolje bi mogle sarađivati u oblasti saobraćaja, špediterskih i agencijskih usluga, ali i vinske industrije, prometa hrane i hortikulture, metalske industrije, turizma i građevine. Crnogorsku delegaciju na tom skupu predvode predstavnici Privredne komore. Obim robne razmjene Crne Gore i Njemačke imao je visoku stopu rasta u periodu prije izbijanja svjetske ekonomske krize. U 2009. godini robni promet je znatno opao. Za 11 mjeseci prošle godine evidentiran je blagi rast od 5,1 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Od 2003. do 2009. godine u Crnu Goru je investirano 131,6 miliona eura iz Njemačke, od čega najviše u 2007. godini 38,5 miliona eura.

Njemačke investitore interesuju crnogorski potencijaliCrnogorske i njemačke kompanije najbolje bi mogle sarađivati u oblasti saobraćaja, špediterskih i agencijskih usluga, ali i vinske industrije, prometa hrane i hortikulture, metalske industrije, turizma i građevine - ocijenjeno je na Poslovnom forumu u Berlinu.

Crnogorsku delegaciju na tom skupu predvode predstavnici Privredne komore. Iz te privredne asocijacije kazali su da je obim robne razmjene Crne Gore i Njemačke imao visoku stopu rasta u periodu prije izbijanja svjetske ekonomske krize.

- U 2009. godini robni promet je znatno opao. Za 11 mjeseci prošle godine evidentiran je blagi rast od 5,1 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Od 2003. do 2009. godine u Crnu Goru je investirano 131,6 miliona eura iz Njemačke, od čega najviše u 2007. godini 38,5 miliona eura, saopštio je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković. On je uvjeren da dvije zemlje mogu imati bolju ekonomsku saradnju.

- Vjerujem da njemačkim investitorima i poslovnim ljudima Crna Gora može biti privlačna za ulaganje, kazao je Mijušković prilikom prezentacije naših potencijala.

U toku bilateralnih razgovora ostvareni su brojni kontakti, a predstavnici privredne delegacije Crne Gore prisustvovali su i međunarodnom sajmu - Zelena nedjelja, na kojem su bili izlagači iz cijelog svijeta iz oblasti industrije hrane, poljoprivrede, šumarstva, hortikulture- saopšteno je iz komore, uz podsjećanje da 100.000 trgovaca svake godine koristi taj sajam da razgovara sa izlagačima i ugovori poslove.

U privrednoj crnogorskoj delegaciji su bili predstavnici Aerodroma Crne Gore, Željezničkog transporta, Plantaža, Luke Bar, Veleteksa, Jadroagenta Bar, HTP „Mimoza”, SAGAR-a, Monterkoda, Spila, Simon Voyagesa i Mivexa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik