Nove reforme za unapređenje poslovnog ambijenta

Bez autora
Jan 08 2014

Vlada u ovoj godini očekuje napredak u pogledu izdavanja građevinskih dozvola i izvršenja ugovora, kao i jednostavnijih procedura za plaćanje poreza i registrovanje nepokretnosti, saopštila je generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, Bojana Bošković. Ona je kazala da će ova godina donijeti nove reforme, ali da će i dalje pažnja biti usmjerena na aktuelne probleme i primjedbe privatnog sektora. Važna refoma koja je u toku odnosi se na postupak izvršenja ugovora, sa ciljem da se izvršni postupak učini efikasnijim. Punom implementacijom novog Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kroz uspostavljanje instituta javnih izvršitelja, što se očekuje početkom ove godine, doprinijeće se efikasnijem i učinkovitijem postupku izvršenja ugovorenih obaveza između subjekata u Crnoj Gori, rekla je Bošković.

Nove reforme za unapređenje poslovnog ambijentaVlada u ovoj godini očekuje napredak u pogledu izdavanja građevinskih dozvola i izvršenja ugovora, kao i jednostavnijih procedura za plaćanje poreza i registrovanje nepokretnosti, saopštila je generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, Bojana Bošković.

Ona je agenciji Mina-biznis kazala da će ova godina donijeti nove reforme, ali da će i dalje pažnja biti usmjerena na aktuelne probleme i primjedbe privatnog sektora.

- Važna refoma koja je u toku odnosi se na postupak izvršenja ugovora, sa ciljem da se izvršni postupak učini efikasnijim. Punom implementacijom novog Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kroz uspostavljanje instituta javnih izvršitelja, što se očekuje početkom ove godine, doprinijeće se efikasnijem i učinkovitijem postupku izvršenja ugovorenih obaveza između subjekata u Crnoj Gori – rekla je Bošković.

Ona je dodala i da će u ovoj godini biti značajne reforme u smislu kreiranja softverskih rješenja za potpunu on-line registraciju što podrazumijeva da registrovani privredni subjekat dobija povratno rješenje o registraciji elektronskim putem.

- Takođe, za registraciju preduzeća očekuju se buduće mjere Poreske uprave (PU) u cilju omogućavanja novim privrednim subjektima da registraciju obave u novih osam filijala PU u Crnoj Gori, osim Podgorice gdje je to trenutno jedino moguće – objasnila je Bošković.

Prema njenim riječima, težak korak u narednom periodu biće i priprema preduslova za ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, i u tom smislu eliminisanje jednog od najvećih opterećenja za realizaciju investicija.

- Stoga će implementacija preporuka Analize fiskaliteta na lokalnom nivou biti predmet posebnog interesovanja svih učesnika u sistemu na državnom i lokalnom nivou - navela je Bošković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik