Novi Zakon o radu na snazi od 20. januara

Bez autora
Jan 13 2016

Novi Zakon o radu u Republici Srpskoj, nakon što je prošao sve potrebne procedure, objavljen je u utorak u "Službenom glasniku RS", a odredbom Vlade na snagu stupa osam dana od objavljivanja.Očekujemo pozitivne efekte svega onog što je ugrađeno u novi Zakon o radu. Sada su pred nama dalji dogovori, prvo o reprezentativnosti sindikata, pa njihov dogovor s poslodavcima o kolektivnom ugovoru i još mnogo posla u vezi sa uvođenjem zakona u primjenu.

Novi Zakon o radu na snazi od 20. januaraNovi Zakon o radu u Republici Srpskoj, nakon što je prošao sve potrebne procedure, objavljen je u utorak u "Službenom glasniku RS", a odredbom Vlade na snagu stupa osam dana od objavljivanja.

"Očekujemo pozitivne efekte svega onog što je ugrađeno u novi Zakon o radu. Sada su pred nama dalji dogovori, prvo o reprezentativnosti sindikata, pa njihov dogovor s poslodavcima o kolektivnom ugovoru i još mnogo posla u vezi sa uvođenjem zakona u primjenu", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS, rekao je da ova unija ipak nije zadovoljna konačnim tekstom zakona.

"Ugrađivanje odredaba otkazanog opšteg kolektivnog ugovora u ZOR uslovilo je, po našem mišljenju, loš kvalitet zakona. Upitna je primjena značajnog dijela odredaba zakona, pogotovo u dijelu koji se odnosi na plate, naknade i ostala primanja", kazao je Aćić i dodao kako se u zakonu nalazi i nekoliko odredaba koje će imati pozitivne efekte, ali da generalno smatraju da zakon neće u značajnijoj mjeri poboljšati uslove poslovanja, te imati efekte u smislu promjene odnosa radnika i stanovništva prema radu i radnim navikama.

Prema odredbama novog zakona, pod punim radnim vremenom smatra se sedmica od 40 radnih sati, a koja ne može da bude manje od 36.

Što se tiče prekovremenog rada, on ne smije da traje duže od četiri časa dnevno, odnosno ukupno deset časova u sedmici. Na godišnjem nivou brojka prekovremenih časova se može popeti maksimalno do 180 časova ili 240, ukoliko je tako određeno kolektivnim ugovorom. Takođe, plata radnika bi zakonski trebalo sa svakom godinom radnog staža da bude uvećana za 0,3 odsto osim ako kolektivnim ugovorom nije drugačije rečeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik