Nulta inflacija u Francuskoj u 2015.

Bez autora
Jan 13 2016

U Francuskoj je prošle godine registrovana nulta inflacija, saopštila je francuska agencija za statistiku INSEE. Kako podseća ova agencija, potrošačke cene u Francuskoj su u 2014. godini porasle za 0,5 odsto.Novo usporavanje potrošačkih cena je najviše posledica oštrog pada cena energenata, a naročito naftnih derivata. Kada se izuzmu energenti, potrošačke cene su prošle godine porasle u proseku za 0,5 odsto.

Nulta inflacija u Francuskoj u 2015U Francuskoj je prošle godine registrovana nulta inflacija, saopštila je francuska agencija za statistiku INSEE. Kako podseća ova agencija, potrošačke cene u Francuskoj su u 2014. godini porasle za 0,5 odsto, prenosi Frans pres.

"Novo usporavanje potrošačkih cena je najviše posledica oštrog pada cena energenata, a naročito naftnih derivata", saopštio je INSEE.

Kada se izuzmu energenti, potrošačke cene su prošle godine porasle u proseku za 0,5 odsto.

Cene energenata za potrošače su u 2015. godini pale za skoro pet odsto, posle pada od jedan odsto 2014. godine, a takođe je registrovan pad cena proizvoda iz prerađivačkog sektora, kao i pad cena iznajmljivanja stanova i komunalnih usluga.

Troškovi prevoza, telekomunikacionih usluga i zdravstvene zaštite su porasli, navodi INSEE, ukazavši takođe i na blagi oporavak cena hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik