Obezbediti transparentnost rada javnih preduzeća

Bez autora
Dec 27 2015

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je pojačan nadzor u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća.U saopštenju se podseća na to da su javna preduzeća u obavezi da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a da, kao imaoci javnih ovlašćenja, sastavljaju i objavljuju informatore o radu.

Obezbediti transparentnost rada javnih preduzećaMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je pojačan nadzor u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća.

U saopštenju se podseća na to da su javna preduzeća u obavezi da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a da, kao imaoci javnih ovlašćenja, sastavljaju i objavljuju informatore o radu.

U skladu sa tim, Upravni inspektorat je podneo 31 prekršajnu prijavu protiv odgovornih lica u javnim preduzećima zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja i prekršajne prijave zbog nepotpunog Informatora o radu.

Takođe, kako se dodaje, neophodno je pojačati kapacitete unutar svih državnih organa kako bi se ispunila obaveza da dosledno primenjuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Cilj nije da se poveća broj prekršajnih prijava, već naprotiv da se deluje preventivno kako bi se javnosti obezbedila transparentnost rada javnih preduzeća.

S tim u vezi, Ministarstvo je uputilo dopis na 40 adresa javnih preduzeća, u kojem se pozivaju da objave ažurirane informatore o radu, imajući u vidu da će u januaru Upravni inspektorat Ministarstva krenuti sa proverom tih preduzeća.

Ministarstvo neće tolerisati nepoštovanje pomenutog zakona i neće prihvatiti kao validne informatore one koji nisu urađeni u skladu sa uputstvom.

Pored ovoga, podseća se i na to da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dostavio svoju analizu rada javnih preduzeća, kao i da je nakon dvostruke kontrole upućen dopis Ministarstvu za pokretanje prekršajnih prijava.

U saradnji sa Kancelarijom poverenika i Upravnim sudom, Ministarstvo će početkom godine održati i niz obuka ovlašćenih lica za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i diskusija kako bi se postigla bolja saradnja i obezbedila potpuna transparentnost u radu, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik