Obim vanjskotrgovinske razmjene sa Mađarskom oko 400 miliona eura

Bez autora
Oct 03 2016

Obim vanjskotrgovinske razmjene sa Mađarskom u prošloj godini iznosio je oko 400 miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 30 posto, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Bruno Bojić. VTKBiH je u saradnji s Privrednom komorom Mađarske organizirala Poslovne susrete privrednika BiH i Mađarske. Bojić je kazao da ovakvi susreti privrednika trebaju doprinijeti da se unaprijedi trgovinska razmjena dviju zemalja i smanji bh. trgovinski deficit. Naglasio je i potrebu da se iznađu rješenja za ponovnu uspostavu željezničkog koridora i aviosaobraćaja što je i dio strategije obje zemlje.

Obim vanjskotrgovinske razmjene sa Mađarskom oko 400 miliona euraObim vanjskotrgovinske razmjene sa Mađarskom u prošloj godini iznosio je oko 400 miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 30 posto, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Bruno Bojić.

VTKBiH je u saradnji s Privrednom komorom Mađarske organizirala Poslovne susrete privrednika BiH i Mađarske.

Bojić je kazao da ovakvi susreti privrednika trebaju doprinijeti da se unaprijedi trgovinska razmjena dviju zemalja i smanji bh. trgovinski deficit. Naglasio je i potrebu da se iznađu rješenja za ponovnu uspostavu željezničkog koridora i aviosaobraćaja što je i dio strategije obje zemlje.

Poslovni susreti okupili su, pored organizatora, predstavnike 15 mađarskih i više od 20 bosanskohercegovačkih kompanija iz različitih oblasti privrede - elektro i metalske industrije, građevinarstva, IT sektora, prehrambene i drvne industrije, te zaštite okoliša. Bojić je izdvojio da je saradnju moguće unaprijediti i u oblasti turizma.

- Pozvat ćemo ih svakako da investiraju u BiH u naše privredne potencijale, posebno u energetskom i ostalim sektorima za koje iskažu interesovanje. Komora će im pružiti sve potrebne informacije koje se odnose na zakonodavni okvir, kao i aktuelne projkete - dodao je Bojić.

Generalni sekretar Privredne komore Mađarske Peter Dunai je izrazio zahvalnost predsjedniku Vanjskotrgovinske komore na inicijativi da se organizuje poslovni forum mađarskih i bh. privrednika.

- Mislim da je proteklih godina Mađarska privreda postigla zavidne rezultate. Kontinuirano povećavamo svoj BDP i prošle godine je bio drugi po redu od evropskih zemalja. Naša stopa nezaposlenosti je ispod šest procenata. U komercijalnom bankarskom sistemu daju se krediti koji su dosta jeftini za poslovne subjekte, obično je kamatna stopa u tom slučaju ispod jedan procent, dakle imaju jako povoljne uslove za finansiranje što je praktično potpuno uklonilo inflaciju iz Mađarske ekonomije - kazao je Dunai.

Svi ovi rezultati, kako je naglasio, dali su poticaj za uspostavljanje novih vanjskotrgovinskih odnosa. Napomenuo je da je Privredna komora Mađarske, nakon inicijative i nove strategije Vlade Mađarske, a to je otvaranje prema istočnim i južnoevropskim tržištima, ojačala svoje unutrašnje institucionalne resurse kako bi poslužili ovoj svrsi.

- U okviru komore imamo nekoliko regionalnih odbora koji pokrivaju različite oblasti u EU. Naravno, postoji odbor za regiju zapadnog Balkana, koji obuhvata zemlje zapadnog Balkana: Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu - istaknao je Dunai.

Nakon plenarnog dijela Poslovnih sureta, kojima je prisustvovao i ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi, održani su B2B sastanci mađarskih i bh. privrednika.

Dunai je najavio da će delegacija mađarskih privrednika sutra prisustvovati otvaranju zeničkog sajma ZEPS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik