Obrazložena tri poreska i dva carinska zakona u skupštini

Bez autora
Nov 24 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas narodnim poslanicima izmene i dopune važnih zakona iz oblasti poreske i carinske politike, koji treba da doprinesu unapređenju rada Poreske uprave i Uprave carina.

Mali je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, naglasio da je predviđeno pojednostavljenje poreskog postupka i poboljšanje elektronske komunikacije nadležnih poreskih organa i poreskih obveznika.

Najveća promena se odnosi na poreske obveznike koji imaju zahteve za povraćaj, preknjižavanje, ili za više plaćen ili pogrešno uplaćen porez, kao i zahteve za odlaganje poreza koji duguju, istakao je ministar i dodao da će njima biti omogućeno da to urade preko e-portala Poreske uprave kako bi se te procedure pojednostavile i ubrzale.

On je, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, rekao da se obezbeđuje veća transparentnost u primeni zakona i stabilniji priliv sredstava od republičkih administrativnih taksi u budžet.

Prema njegovim rečima, tim predlogom predviđeno je smanjenje i ukidanje više taksi kako bi se opterećenje privrede u što većoj meri umanjilo.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, Mali je naglasio da se uvode novine, od kojih je najvažnija da porez na nasleđe, poklon ili prenos apsolutnih prava više neće raditi Poreska uprava, već će nadležnost biti preneta na lokalne samouprave.

Time smanjujemo opterećenje koje ima Poreska uprava kako bi mogla da se posveti svojim izvornim aktivnostima i ovlašćenjima, ali i dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se organizuju i maksimizuju naplatu poreza, koji predstavlja njihov prihod, rekao je on.

Izmene stupaju na snagu 1. januara 2022. godine, tako da imaju dosta vremena da se pripreme, zaključio je ministar.

Što se tiče izmena i dopuna carinskih propisa, Mali je naglasio da izmene i dopune Carinskog zakona donose pomeranje rokova kada je zastarelost carinskog duga u pitanju, pa se time daje više vremena državi da reaguje i zaštiti svoje interese.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o carinskoj službi, kako je objasnio, proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njegovim rečima, na taj način će podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinilaca biti brže i efikasnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik