Očekuje se smanjenje deficita

Bez autora
Apr 29 2010

Budžetski deficit biće sljedeće godine smanjen na 2,64 odsto, predviđeno je Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od naredne do 2013, koji je usvojila Vlada. To praktično znači da će Crna Gora 2012. godine doći u zonu balansiranog budžeta, kako bi 2013. zabilježila suficit od oko 1,5 odsto. Kada je u pitanju bilans budžeta, bez opština, u pitanju je budžetski deficit od oko 2,32 odsto naredne godine, izbalansiran budžet 2012. i suficit od 1,5 odsto u 2013. Smjernicama je definisana potreba smanjenja tekuće potrošnje i državnog duga na ispod 35 odsto bruto domaćeg proizvoda, balansirani budžet 2012. i budžetski suficit 2013. godine. Neophodno je i ograničiti rast fonda zarada i subvencija, ali i obezbijediti zadržavanje kapitalnog budžeta na nivou od tri do 3,5 odsto, što bi trebalo da generiše dodatnu investicionu tražnju i obezbijedi dugoročni ekonomski održivi razvoj.

Očekuje se smanjenje deficitaBudžetski deficit biće sljedeće godine smanjen na 2,64 odsto, predviđeno je Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od naredne do 2013, koji je usvojila Vlada.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić kazao je da to praktično znači da će Crna Gora 2012. godine doći u zonu balansiranog budžeta, kako bi 2013. zabilježila suficit od oko 1,5 odsto.

»Kada je u pitanju bilans budžeta, bez opština, u pitanju je budžetski deficit od oko 2,32 odsto naredne godine, izbalansiran budžet 2012. i suficit od 1,5 odsto u 2013«, saopštio je Lukšić.

Smjernicama je definisana potreba smanjenja tekuće potrošnje i državnog duga na ispod 35 odsto bruto domaćeg proizvoda, balansirani budžet 2012. i budžetski suficit 2013. godine. »Neophodno je i ograničiti rast fonda zarada i subvencija, ali i obezbijediti zadržavanje kapitalnog budžeta na nivou od tri do 3,5 odsto, što bi trebalo da generiše dodatnu investicionu tražnju i obezbijedi dugoročni ekonomski održivi razvoj«, rekao je Lukšić.

On je dodao da su Smjernice za predstojeći srednjoročni period definisane na osnovu programa za period od prošle do 2012. godine, kojim je, između ostalog, za narednu projektovan rast od oko tri odsto.

Lukšić smatra da bi se, bez obzira na to što je Međunarodni monetarni fond u međuvremenu popravio procjene za Crnu Goru za narednu godinu na oko 4,6 odsto, trebalo držati Vladinih projekcija umjerenog rasta i shodno tome bazirati srednjoročna budžetska kretanja.

Vlada je danas usvojila i Predlog odluke o sprovođenju popisa poljoprivrede u ovoj godini, koji bi trebalo da bude realizovan u periodu od 7. i 21. juna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik