Od EU 50 miliona za infrastrukturne projekte

Bez autora
Dec 17 2015

Crna Gora je od Evropske unije dobila dodatnih 4,65 miliona eura za infrastrukturne projekte, pored već opredijeljenih 45 miliona sa Samita u Beču, koji su finalno potvrđeni na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO). U ime Crne Gore je na sastanku koji su danas u Parizu organizovale Evropska komisija i Razvojna banka Savjeta Evrope, učestvovao nacionalni koordinator za pretpristupne fondove, ambasador Aleksandar Andrija Pejović. EU je potvrdila spremnost da nastavi s finansijskom podrškom infrastrukturnim projekatima koje države Zapadnog Balkana procijene kao prioritetne i spremne za sprovođenje.

Od EU 50 miliona za infrastrukturne projekteCrna Gora je od Evropske unije dobila dodatnih 4,65 miliona eura za infrastrukturne projekte, pored već opredijeljenih 45 miliona sa Samita u Beču, koji su finalno potvrđeni na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO).

U ime Crne Gore je na sastanku koji su danas u Parizu organizovale Evropska komisija i Razvojna banka Savjeta Evrope, učestvovao nacionalni koordinator za pretpristupne fondove, ambasador Aleksandar Andrija Pejović.
EU je potvrdila spremnost da nastavi s finansijskom podrškom infrastrukturnim projekatima koje države Zapadnog Balkana procijene kao prioritetne i spremne za sprovođenje.

Na taj način se značajno povećava iznos investicija i infrastrukturna povezanost regiona, što utiče na intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja, kao i za ubrzanje integracijskog procesa država Zapadnog Balkana, poruka je sa trinaestog sastanka Upravnog odbora ZIO.

Kako se navodi u saopštenju, Crnoj Gori je ovom prilikom odobreno 4,65 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za prioritetne infrastrukturne projekte, od kojih 1,5 miliona eura za pripremu studije izvodljivosti za dionicu budućeg Jadransko-jonskog autoputa u Crnoj Gori, 3 miliona eura za izradu glavnih projekata za rekonstruciju 86 betonskih mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica, i uvećanje budžeta od 150.000 eura za izradu studije procjene uticaja na životnu sredinu za Master plan gasifikacije Crne Gore.

Pored odobravanja projekata iz prethodnog poziva, Upravni odbor je finalno odobrio infrastrukturne projekte koje sufinansira EU, a koji su prethodno predstavljeni na Bečkom samitu u okviru Berlinskog procesa. Crnoj Gori je u okviru ovog paketa projekata odobreno 45 miliona eura bespovratne podrške EU za sprovođenje dva infrastrukturna projekta. Prvim projektom EU će, sa 20 miliona eura, sufinansirati polovinu od ukupno 40 miliona vrijednih radova na zamjeni signalnog sistema u željezničkoj stanici Podgorica i rekonstrukciju betonskih mostova na željezničkoj liniji Bar – Vrbnica. Dodatnih 25 miliona eura EU je izdvojila za sufinansiranje 20 odsto od ukupno 127 miliona eura vrijednih radova na izgradnji crnogorskog dijela 400kV elektro-mreže koja povezuje Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
Pored ovoga, Crna Gora je, zajedno sa BiH i Srbijom, korisnik odobrenog regionalnog projekta vrijednog milion eura kojim će se unaprijediti sigurnost snadbijevanja električnom energijom u regionu.

"U kontekstu sprovođenja novog metodološkog pristupa Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, pohvaljen je značajan napredak Crne Gore i ukazano na aktivnosti koje su tokom 2015. sprovedene u cilju formiranja Jedinstvene liste infrastrukturnih projekata. Istaknuto je da su sve aktivnosti završene u skladu s predviđenim rokovima i preporukama Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Ambasador Pejović je ponovio nedvosmislenu posvećenost Crne Gore cjelokupnom procesu definisanja prioritetnih infrastrukturnih projekata. Pejović je uvjeren da će sprovođenje odobrenih projekata biti posebno korisno za unaprjeđenje infrastrukturne povezanosti Crne Gore sa susjedima.

Nacionalni koordinator je naglasio da efikasan rad Nacionalne investicione komisije značajno doprinosi poboljšanju dugoročnog i održivog strategijskog planiranja ulaganja u infrastrukturu.

"Finansijka podrška Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija osnovni su preduslovi za sprovođenje infrastrukturnih projekata, a samim tim i za bržu i potpuniju integraciju Crne Gore i ostalih država regiona u EU“, poručio je Pejović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik