Odabrani zajednički projekti

Bez autora
Jul 08 2010

Zajednički odbor za praćenje Prekograničnog programa Srbije i Crne Gore odabrio je danas projekte čiji je cilj kvalitetniji život lokalnih zajednica u manje razvijenim područjima obje zemlje. Sastanak su organizovali Zajednički tehnički sekrearijat, crnogorsko ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo finansija Srbije. Za realizaciju projekata koji se finansira iz IPA fondova, Evropska unija je izdvojila 1,9 miliona eura. Današnji sastanak posljednji je korak dugog procesa koji je započet prije godinu, kad je krajem juna objavljen prvi Poziv za dostavljanje projektnih predloga. Prekogranični program sa Srbijom je posebno važan u još jednom segmentu, zato što su preferirane one opštine, koje su prvenstveno pozvane da apliciraju na program, a koje su iz manje razvijenih područja iz obje države, odnosno, zlatiborsko-raški okrug s jedne strane, i 15 opština, mahom sa sjevera, sa strane Crne Gore.

Odabrani zajednički projektiZajednički odbor za praćenje Prekograničnog programa Srbije i Crne Gore odabrio je danas projekte čiji je cilj kvalitetniji život lokalnih zajednica u manje razvijenim područjima obje zemlje, saopšteno je na trećem sastanku Odbora.

Sastanak su organizovali Zajednički tehnički sekrearijat, crnogorsko ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo finansija Srbije.

Za realizaciju projekata koji se finansira iz IPA fondova, Evropska unija je izdvojila 1,9 miliona eura, prenosi MINA.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Kjara Boki istakla je da je današnji sastanak posljednji korak dugog procesa koji je započet prije godinu, kad je krajem juna objavljen prvi Poziv za dostavljanje projektnih predloga.

»Veoma smo zadovoljni zbog ogromnog interesa koji su organizacije iz programa prihvatljivog područja pokazali u odnosu na prekogranični program Srbija – Crna Gora a broj prijavljenih projekata je veliki – 56«, kazala je Boki.

Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović zadovoljna je što će se uskoro znati koji su prvi projekti koji se finansiraju iz IPA fonda između zemalja zapadnog Balkana.

»Prekogranični program sa Srbijom za nas je posebno važan u još jednom segmentu, zato što su preferirane one opštine, koje su prvenstveno pozvane da apliciraju na program, a koje su iz manje razvijenih područja iz obje države, odnosno, zlatiborsko-raški okrug s jedne strane, i 15 opština, mahom sa sjevera, sa strane Crne Gore«, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, projekti bi trebalo da unaprijede kvalitet života ljudi i lokalnih zajednica, ali i da jačaju bilateralne odnose zemalja.

Procedura prijavljivanja je, kako je kazala, bila veoma složena i zahtjevna, a projekti u skladu sa standardima Unije.

»Za ove programe aplikanti su iz različitih struktura, prvenstveno iz lokalnih zajednica. Ali zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da u profilu onih koji su u najužoj selekciji imamo predstavnike i lokalnih zajednica i komunalnih preduzeća, što je posebno važno za održivost projekta i za njegovu vidljivost u smislu povezivanja i struktura lokalne samouprave«, kazala je Đurović.

Sandra Šimić iz srspkog Ministarstva finansija navela je da su sredstva, iako se radi o malim iznosima, »od izuzetnog značaja za teritorije koje su obuhvaćene programima«.

»Zato što su to uglavnom pogranične, depopulisane teritorije sa dosta siromašnim stanovništvom koje nije imalo prilike da se susretne sa fondovima EU i pravilima za njihovo sprovođenje«, navela je Šimić.

Ona smatra da je program jedno od najvažnijih oruđa za podizanje kapaciteta ne samo na centralnom, već i na lokalnom nivou za upravljanje fondovima EU, ali i za promociju evropskih vrijednosti i integracija u tim pograničnim područjima.

»Ovo će trajati zato što je, kada uskoro postanemo članica EU, prekogranična transnacionalna saradnja dio i ciljeva strukturnih fondova«, navela je Šimić i ocijenila da je budućnost u tim programima.

Boki je zadovoljna zbog, kako je kazala, uspješne koordinacije koja je dovela do početka realizacije projekata, koja će uslijediti nakon odabira i transfera sredstava korisnicima.

Ona je kazala da će drugi Poziv za dostavljanje projektnih predloga u oblasti prekogranične sradanje biti objavljen u drugoj polovini godine.

»Očekujemo da drugi proces koji se odnosi na proceduru prođemo zajedno što brže a u tome će nam koristiti iskustva stečena u prvom procesu«, poručila je Boći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik