Osnovan poslovni forum Srbija - Italija

Bez autora
Apr 26 2010

Danas je potpisana zajednička deklaracija o osnivanju Poslovnog saveta Srbije i Italije. Cilj osnovanog saveta je dalji razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Italije. Ovo telo će funkcionisati kao forum na kome će privrednici Srbije i Italije diskutovati o ekonomskim pitanjima, posebno u oblasti investicija, pri čemu je planirano da se sastaje najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Italiji. Fabrika automobila iz Kragujevca jedan je od prioriteta italijanske kompanije "Fijat", koja će u drugoj polovini naredne godine u Srbiji početi probnu proizvodnju novog modela. Nakon prvomajskih praznika počeće pregovori sa italijanskim proizvođačem rezervnih delova za automobile "Magneti Marelli", koji želi da izgradi proizvodne kapacitete u Kragujevcu...

Osnovan poslovni forum Srbija - ItalijaDanas su potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar za ekonomski razvoj Italije Klaudio Skajola potpisali zajedničku deklaraciju o osnivanju Poslovnog saveta Srbije i Italije.

Cilj osnovanog saveta je dalji razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Italije.

Ovo telo će funkcionisati kao forum na kome će privrednici Srbije i Italije diskutovati o ekonomskim pitanjima, posebno u oblasti investicija, pri čemu je planirano da se sastaje najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Italiji.

Fabrika automobila iz Kragujevca jedan je od prioriteta italijanske kompanije “Fijat”, koja će u drugoj polovini naredne godine u Srbiji početi probnu proizvodnju novog modela. Nakon prvomajskih praznika počeće pregovori sa italijanskim proizvođačem rezervnih delova za automobile "Magneti Marelli", koji želi da izgradi proizvodne kapacitete u Kragujevcu.

U saradnji sa kompanijom “Fijat” 25. maja u Beogradu će biti otvoren samit proizvođača auto-komponenti na kome će, pored italijanskih, biti zastupljene i kompanije iz Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije, Južne Koreje i Japana.

Srbija će od maja potencijalnim stranim investitorima koji žele da ulože u neke opštine i gradove ponuditi podsticaje do 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, napomenuo je on i precizirao da se to odnosi na Niš, Zaječar, Kraljevo i Novi Pazar.

Obim ekonomske razmene ove dve zemlje prošle godine je bio 2,36 milijardi dolara. Izvoz Srbije u Italiju iznosi 27,6 posto ukupnog izvoza u EU, pri čemu je u prva dva meseca ove godine Italija ponovo na prvom mestu u srpskom izvozu. U prva dva meseca ove godine, u Italiju je izvezeno robe u vrednosti od 156 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik