Oštar pad poslovne aktivnosti u evrozoni

Bez autora
Jan 24 2016

Aktivnost privatnog sektora u evrozoni je u januaru oštro usporila zbog kolebanja na tržištima i neizvesnosti u pogledu perspektiva globalne ekonomije. To su pokazali rezultati ankete londonske kompanije Markit.Markitov indeks menadžera nabavke za privatni sektor evrozone pao je u januaru na 53,5 poena sa decembarskih 54,3 poena, skliznuvši tako na najniži nivo za poslednjih 11 meseci. Najnoviji podaci su i dalje iznad granice od 50 poena, što ukazuje na rast aktivnosti u privatnom sektoru evrozone.

Oštar pad poslovne aktivnosti u evrozoniAktivnost privatnog sektora u evrozoni je u januaru oštro usporila zbog kolebanja na tržištima i neizvesnosti u pogledu perspektiva globalne ekonomije. To su pokazali rezultati ankete londonske kompanije Markit.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone pao je u januaru na 53,5 poena sa decembarskih 54,3 poena, skliznuvši tako na najniži nivo za poslednjih 11 meseci, prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci su i dalje iznad granice od 50 poena, što ukazuje na rast aktivnosti u privatnom sektoru evrozone, ocenjuje francuska agencija.

"Usporavanje poslovne aktivnosti na početku 2016. godine je razočaravajuće, ali ne iznenadjuje, s obzirom na neizvesnost izazvanu kolebanjima na finansijskom tržištu", izjavio je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Prema ocenama Vilijamsona, poslovno poverenje u evrozoni se izgleda poboljšava, dok su perspektive zapošljavanja i dalje snažne.

Za uslužni sektor, koji čini dve trećine ukupne ekonomske aktivnosti u evrozoni, Markit je rekao da ja PMI u januaru pao na 53,6 poena sa decembarskih 54,2 poena, dok je za preradjivački sektor, PMI usporio na 52,3 poena sa ranijih 53,2 poena.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, privreda evrozone je u tri meseca završno sa septembrom 2015. godine porasla za 0,3 odsto, posle rasta od 0,4 odsto iz drugog tromesečja, podseća Frans pres.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik