Oštra borba protiv sive ekonomije

Bez autora
May 13 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić najavio je sinoć agresivne mere protiv sive ekonomije, i ukazao na to da tu leži potencijal za popunu budžeta u vrednosti od 500 do 700 miliona evra godišnje. Krstić je objasnio da će najavljene ekonomske mere Vlade koštati oko 140 miliona evra u 2015. i 2016. godini.On je istakao da je za borbu protiv sive ekonomije neophodno izgraditi, pre svega, instituciju Poreske uprave, uz napomenu da je analizom podataka već ustanovljeno ko plaća poreze, a ko to ne čini.

Oštra borba protiv sive ekonomijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić najavio je sinoć agresivne mere protiv sive ekonomije, i ukazao na to da tu leži potencijal za popunu budžeta u vrednosti od 500 do 700 miliona evra godišnje.

Krstić je gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) objasnio da će najavljene ekonomske mere Vlade koštati oko 140 miliona evra u 2015. i 2016. godini.

On je istakao da je za borbu protiv sive ekonomije neophodno izgraditi, pre svega, instituciju Poreske uprave, uz napomenu da je analizom podataka već ustanovljeno ko plaća poreze, a ko to ne čini.

Ministar je najavio i da će uskoro biti izmenjen Zakon o poreskom postupku i prateći zakoni kako bi do 1. jula borba protiv sive ekonomije dostigla pun zamah.

Poreske olakšice koje su najavljene kao deo paketa mera za ekonomski oporavak, kako je dodao, takođe su deo borbe protiv sive ekonomije, a paralelno sa poreskim olakšicama, biće uvedene i agresivne inspekcije rada i Poreske uprave.

Pružamo priliku da ljudi koji rade na crno budu prevedeni u knjige, naveo je Krstić i dodao da druga svrha poreskih olakšica jesu podsticaji investitorima.

Prema njegovim rečima, i domaći i strani ulagači koji budu otvarali nova radna mesta imaće priliku da im za novozaposlene radnike država plati 70 odsto poreza i doprinosa.

Krstić je jučerašnji sastanak članova Vlade sa predstavnicima najvećih kompanija koje posluju u zemlji ocenio kao događaj bez presedana za domaću političku scenu.

Pre usvajanja mera suočili smo se sa onima koji bi od njih trebalo da imaju najviše koristi, onima koji dobro posluju i onima koji su u problemu kako bismo videli da li možemo da te mere rafiniramo tako da svi imaju koristi od njih, naveo je on.

Krstić je istakao da su mere naišle na pozitivan prijem, uz napomenu da su premijer i ministri od privrednika dobili i neke veoma konkretne predloge, koje će uzeti u razmatranje.

Krstić je izrazio očekivanje da će, kao i privrednici, i Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno reagovati na najavljene mere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik