Костадинов: Pаст на индустријата во декември

Bez autora
Feb 02 2021

Навремените и ефикасни економски мерки што ги презедоа Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев дадоа резултати во ублажување на последиците од корона-кризата врз економијата.

Ова го истакна портпаролот и пратеник на СДСМ, Костадин Костадинов, на прес-конференција.

„И покрај тоа што 2020 беше година на економска и здравствена криза, во стопанството се слеале 397,4 милиони евра по основ на поврат на ДДВ кон фирмите. За цела 2020 година извршен е поврат на речиси 34% од наплатениот бруто-данок на додадена вредност. За споредба, во 2019 година извршен е поврат од 32%, во 2018 од 31%, во 2017 од 28%, а во 2016 година 26%. Уште еден охрабрувачки податок е растот на индустриското производство во декември 2020 година. Според официјалните податоци, индустриското производство во декември е зголемено 2,5 отсто и е прв месец од почетокот на пандемијата во кој индустријата бележи раст“, рече Костадинов.

Како што посочи, СДСМ ќе продолжи со сериозни и ефикасни економски политики, што ќе овозможат рестарт на економијата и враќање на стапките на раст пред корона-кризата.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik