Panična kupovina dovest će do inflacije

Bez autora
Mar 22 2020

Sa više od 270.000 zaraženih i više od 11.000 umrlih epidemija koronavirusa je šokirala svijet i izazvala poređenja sa periodima kao što su Drugi svjetski rat i epidemijom španske groznice 1918. godine.

"Sve što vam je potrebno da izazovete krizu je panična kupovina od velikih uvoznika kao što su mlinovi, odnosno mlinarske kompanije ili neke vlade", rekao je Abdulreza Abasijan viši ekonomista u organizaciji UN za hranu i poljoprivredu /FAO/, prenosi Srna.

On je naveo da ovdje nije riječ o snabdijevanju, već o promjeni ponašanja zbog straha da li će hrane biti.

"Šta će se dogoditi ako većina kupaca ne zna da li će u maju ili junu imati isporuke pšenice ili riže? To bi moglo da vodi globalnoj krizi u vezi sa isporukom hrane".

Potrošači širom svijeta od Singapura do SAD-a formiraju redove u supermarketima posljednjih sedmica gomilajući proizvode od riže i sredstava za dezinfekciju ruku do toalet papira.

Francuska industrija žitarica pokušava da nađe dovoljno kamiona i osoblja za dalje funkcionisanje fabrika i luka, jer se panična kupovina tjestenine i brašna podudara sa povećanim izvozom pšenice.

Ograničenja koja su neke zemlje Europske unije uvele na svojim granicama sa drugim državama članicama kao odgovor na pandemiju takođe narušavaju snabdijevanje hranom, rekli su predstavnici industrije i poljoprivrednici.

Međutim, prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalne zalihe pšenice na kraju poljoprivredne godine u junu porast će na 287,14 miliona tona, u odnosu na 277,57 miliona tona godinu dana ranije.

Također, svjetske zalihe riže porast će na 182,3 miliona tona u poređenju sa 175,3 miliona tona prije godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik