Peti u Evropi po rastu BDP-a

Bez autora
Sep 30 2017

Crna Gora je, prema juče objavljenim preliminarnim podacima Zavoda za statistiku zabilježila u II kvartalu realnu stopu privrednog rasta od 5,1 odsto čime je naša zemlja dospjela na petu poziciju u Evropi po stopi rasta. Istovremeno je realna stopa rasta u prvoj polovini godine bila 4,2 odsto, saopšteno je iz Vlade. Sinoć, globalna kreditna rejting agencija Mudis (Moody's) potvrdila dugoročni kreditni rejting naše zemlje B1 uz poboljšanje sa pozicije B1 sa „negativnim“ na B1 sa „stabilnim“ izgledom. Crne Gore po realnom privrednom rastu su Malta sa stopom od 6,4%, Rumunija (5,9%), Irska (5,7%) i Estonija (5,7%). Stopa od 5,1% najviša je stopa rasta u našoj zemlji od 2008. godine odnosno od izbijanja globalne krize. Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine, crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe jedna od najviših stopa rasta u Evropi, saopšteno je iz Vlade.

Peti u Evropi po rastu BDP-aCrna Gora je, prema juče objavljenim preliminarnim podacima Zavoda za statistiku zabilježila u II kvartalu realnu stopu privrednog rasta od 5,1 odsto čime je naša zemlja dospjela na petu poziciju u Evropi po stopi rasta. Istovremeno je realna stopa rasta u prvoj polovini godine bila 4,2 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Sinoć, globalna kreditna rejting agencija Mudis (Moody's) potvrdila dugoročni kreditni rejting naše zemlje B1 uz poboljšanje sa pozicije B1 sa „negativnim“ na B1 sa „stabilnim“ izgledom.

"Crne Gore po realnom privrednom rastu su Malta sa stopom od 6,4%, Rumunija (5,9%), Irska (5,7%) i Estonija (5,7%). Stopa od 5,1% najviša je stopa rasta u našoj zemlji od 2008. godine odnosno od izbijanja globalne krize. Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine, crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe jedna od najviših stopa rasta u Evropi", saopšteno je iz Vlade.

Posmatrano prema potrošnoj metodi obračuna bruto domaćeg proizvoda, ekonomski rast u drugom kvartalu 2017. godine, zasnovan je na rastu potrošnje domaćinstava, promjeni zaliha, visokom učešću bruto investicija u osnovna sredstva u strukturi bruto domaćeg proizvoda, kao i smanjenju neto uvoza roba i usluga u odnosu isti period 2016.godine.

"Posmatrano po sektorima, ekonomskom rastu su doprinijeli rast u građevinarstvu, šumarstvu, poljoprivredi, rudarstvu, proizvodnji pića, trgovini, turizmu itd. Činjenica da je u Crnoj Gori u prvih osam ostvareno preko 10,5 odsto noćenja turista više nego u istom periodu prošle godine, ukazuje na važan doprinos sektora turizma ekonomskom rastu naše zemlje", saopšteno je iz Vlade.

Snažan ekonomski rast i ukupna ekonomska aktivnosti u Crnoj Gori u prvoj polovini godine, doprinijeli su otvaranju novih radnih mjesta.

"Tako je prosječan broj zaposlenih u zemlji u prvih šest mjeseci povećan za 6.314 u odnosu na isti period 2016. godine. Istovremeno je nastavljen i trend smanjenja nezaposlenosti, smanjujući anketnu stopu nezaposlenosti na 15,1% na kraju II kvartala 2017, dok je administrativna stopa nezaposlenosti u drugoj polovini septembra smanjena na 20,99 odsto", saopšteno je iz Vlade.

U Crnoj Gori je povećana prosječna neto zarada sa na 509 eura u avgustu. To je nominalno 1,4 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Prosječna neto zarada u prvih osam mjeseci 2017. je iznosila 510 eura. Povećana je, dakle, i nominalno i realno", poručuju iz Vlade.

Vlada Crne Gore je, kako podsjećaju, na početku mandata kao osnovni cilj ekonomske politike definisala održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti bržem sustizanju dohotka po glavi stanovnika i kvaliteta života u razvijenim zemljama.

"Mjere fiskalne konsolidacije su konkretno doprinijele ostvarenju budžetskih prihoda od 1,11 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2017. što je iznad plana za posmatrani period i 3% više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno su rashodi budžeta, ispod planiranih. Odgovornu ekonomsku politiku Vlade Crne Gore prepoznao je i Međunarodni monetarni fond koji je u najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori ocijenio izbalansiranost mjera fiskalne konsolidacije i njihov pozitivan uticaj na fiskalnu stabilnost", poručuju iz Vlade.

Navode i da prvi rezultati naše ekonomske politike ohrabruju. Na skoro svim poljima i u svim parametrima ostvaren je značajan napredak.

"Vlada će i u narednom periodu, u saradnji sa svim značajnim subjektima u društvu, raditi na daljem unapređenju poslovnog ambijenta. To prepoznajemo kao najvažniji uslov za dalji priliv investicija i razvoj realnog sektora, kao najvažnijih generatora održivih stopa ekonomskog rasta i daljeg rasta zaposlenosti, kao jednog od najvažnijih socio-ekonomskih izazova u zemlji. Dosadašnji rezultati još jedan su dokaz da smo na pravom putu", poručuju iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik