Podizanje kvaliteta domaćih proizvoda uvjet za izlazak na tržište EU

Bez autora
Nov 10 2016

Na prvom Business Strategic Forumu (BSF), koji je danas u Tuzli okupio 150 poduzetnika, predstavljen je panel Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona "Politike, projekti, izazovi i potencijali", kojim je ovaj forum i otvoren.Tema prezentiranog panela je poboljšanje poslovnog ambijenta i kvaliteta proizvoda i usluga, s ciljem postizanja bolje konkurentnosti domaćih proizvoda, izjavila je stručna saradnica za trgovinu u Ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Dželmina Huremović.

Podizanje kvaliteta domaćih proizvoda uvjet za izlazak na tržište EUNa prvom Business Strategic Forumu (BSF), koji je danas u Tuzli okupio 150 poduzetnika, predstavljen je panel Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona "Politike, projekti, izazovi i potencijali", kojim je ovaj forum i otvoren.

Tema prezentiranog panela je poboljšanje poslovnog ambijenta i kvaliteta proizvoda i usluga, s ciljem postizanja bolje konkurentnosti domaćih proizvoda, izjavila je za Fenu stručna saradnica za trgovinu u Ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Dželmina Huremović.

Po njenim riječima, panel treba da skrene pažnju na neke od problema sa kojima se susreću domaći proizvođači i trgovci i pokuša odgovoriti na pitanja, kako poboljšati zakonodavni okvir kao preduvjet u poboljšanju uvjeta poslovanja, te kako prevazići prepreke u poslovanju, kao i kako poboljšati poziciju domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca.

Cilj ovog panela je da se prikupe informacije iz realnog sektora kako bi se mogle uputiti u obliku inicijativa za izmjene i dopune postojećih zakona na svim nivoima vlasti, tvrdi Huremović.

 Huremović smatra da  jedna od značajnih stvari na kojoj treba raditi  i  definisanje strateških razvojnih djelatnosti koje imaju komparativne prednosti i potencijal za razvoj, ali  da  treba inicirati podršku države u tim sektorima.

- Moramo raditi na podizanju kvaliteta proizvoda i certificiranju, to je i  uvjet za izlazak na EU tržište. Mi smo imali problem sa certificiranjem i plasmanom robe u Republici Srpskoj, jer su njihovi standardi usaglašeni sa zakonodavstvom EU, a mi još  nismo došli u tu fazu - kaže Huremović.

Po njenim riječima, inicijative koje dolaze od privrednika su smanjivanje parafiskalnih nameta, uklanjanje zakonskih barijera i ponovno uvođenje olakšica koje su ukinute izvozno orjentiranim proizvođačima.

Ovaj  panel jedna je od aktivnosti  realizacije Akcionog plana „Kupujmo domaće“, koji ovo ministarstvo provodi od 2013.godine, a koji  ima za cilj  povećati učešće domaćih proizvoda u ukupnoj potrošnji, a time i povećanje obima proizvodnje, broja zaposlenih, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, povećanje konkurentnosti, itd.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mirsad Gluhić rekao je novinarima na otvaranju Business Strategic Foruma, da on  ima značaj za privredu TK-a, te da bi mogao polučiti konkretne poteze koji će olakšati privrednicima nastup na tržištu, kao i  otvoriti teme o brendiranju proizvoda s ovog područja, kako  bi bili konkurentni i van granica BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik