Podrška uspešnim kragujevačkim izvoznicima

Bez autora
Apr 03 2016

Predsednik PKS Marko Čadež posetio je kragujevačke fabrike „Gomma Line“, „Milanović inženjering“ i „Vulović transport“ i sa menadžmentom tih kompanija razgovarao o jačanju izvoznog potencijala i podršci PKS u unapređenju internacionalizacije poslovanja tih firmi. Uspešne izvoznike treba podržati povezivanjem sa novim inostranim partnerima i uklanjanjem birokratskih prepreka koje su kočnica poslovanju, rekao je Čadež u razgovoru sa direktorima i vlasnicima kragujevačkih fabrika. Recept za uspeh, po rečima predsednika PKS, jeste kompanija „Gomma line“ u čijim su proizvodnim pogonima delovi za Maserati, Audi, Fijat, i druge proizvođače automobila.

Podrška PKS kragujevačkim izvoznicimaPredsednik PKS Marko Čadež posetio je kragujevačke fabrike „Gomma Line“, „Milanović inženjering“ i „Vulović transport“ i sa menadžmentom tih kompanija razgovarao o jačanju izvoznog potencijala i podršci PKS u unapređenju internacionalizacije poslovanja tih firmi.

 Uspešne izvoznike treba podržati povezivanjem sa novim inostranim partnerima i uklanjanjem birokratskih prepreka koje su kočnica poslovanju, rekao je Čadež u razgovoru sa direktorima i vlasnicima kragujevačkih fabrika.

Recept za uspeh, po rečima predsednika PKS, jeste kompanija „Gomma line“ u čijim su proizvodnim pogonima delovi za Maserati, Audi, Fijat, i druge proizvođače atomobila. „Ovo je srpska kompanija koja je uspela znanjem, kreativnošću i trudom da postane ne samo partner Fijata u Srbiji, već i pet Fijatovih postrojenja Italiji i Poljskoj.

Pokazala se da može da bude partner drugim firmama iz grupacije, kao i proizvođačima automobila u Nemačkoj“, objasnio je Čadež.

„Gomma line“ je 2012. godine bila najbolja izvozna firma u sektoru malih i srednjih preduzeća, a kako ističe vlasnik Nenad Cvetković, kompanija je uspela, nakon što je počela saradnju sa državama bivšeg Sovjetskog saveza, da proširi kooperaciju sa kompanijama iz Zapadne Evrope.

„Gomma line“ produbljuje saradnju i sa drugim partnerima u inostranstvu, ima strateško partnerstvo sa firmama iz Danske, Nemačke i drugih zemalja. Firma sarađuje sa desetak manjih kooperanata u Kragujevcu, koji se stalno edukuju i uvode visoke standarde automobilske industrije, radeći za „Gomma line“, objasnio je Cvetković.

PKS može da pomogne kompaniji u uspostavljanju novih kontakta i poslovnih aranžmana u inostranstvu, ukazao je Cvetković.

„Gomma line“ koja zapošljava oko 140 radnika bavi se proizvodnjom ekstrudiranih zaptivnih gumenih profila, kočionih creva i tehničkih proizvoda za potrebe auto industrije i projektovanje i izradu alata, pretežno za brizganu plastiku i gumu. U ukupnoj prodaji izvoz čini više od 92 odsto, a mesečna vrednost izvoza je veća od 400.000 evra.

Prilikom obilaska proizvodnog pogona „Milanović inženjeringa”, Čadež je ukazao da je kompanija primer dobrog izvozno orijentisanog preduzeća, koje proizvodi delove za šinska vozila najpoznatijih svetskih proizvođača i uspešno sarađuje sa partnerima kao što je Simens. 

„Ova kompanija pokazuje da Srbija ne samo da može da bude konkurentna već i inovativna u segmentu proizvodnje aluminijumskih komponenti” , istakao je predsednik PKS. Čadež je sa predstavnicima firme razgovarao o podršci PKS u unapređenju poslovanja, ne samo pronalaženjem poslovnih partnera, već i stvaranjem boljih uslova za poslovanje i podršku investicionoj politici.

Milanović inženjering je potpuno srpska kompanija čije su osnovne delatnosti inženjering, konstrukcija i proizvodnja aluminijumskih komponenti i pomoćnih alata za industrije šinskih vozila, kao i dizajniranje tehnoloških rešenja i proizvodnja postrojenja u oblasti tretmana voda.

Kompanija trenutno zapošljava 250 radnika, a 2010. bilo je  25 zaposlenih. Direktor „Milanović inženjeringa” Goran Đorđević objasnio je da kompanija 90 odsto  svojih proizvoda izvozi širom sveta, a glavni kupci su iz oblasti šinskih vozila iz EU, Rusije i SAD. Najavio je širenje kapaciteta fabrike, otvaranje novih pogona i zapošljavanje više desetina radnika, što će, kako je rekao, biti doprinos razvoju ekonomije u Srbiji i regionu Šumadije.

U razgovoru sa menadžmentom preduzeća „Vulović transport” kompanijom koja uspešno sarađuje već deceniju sa Automobilskim zavodom iz Minska MAZ, Čadež je rekao da se otvaraju velike mogućnosti za proizvodnju autobusa u Kragujevcu.

„Dobar deo problema koji su postojali rešili smo u Minsku. Vrlo brzo ćemo imati svu dokumentaciju potrebnu za potvrdu o domaćem proizvodu što otvara velike mogućnosti za proizvodnju autobusa u Kragujevcu. To bi omogućilo izvoz našeg autobusa u zemlje CEFTA i one države sa kojima Srbija ima specijalne trgovinske veze”, naglasio je Čadež.

Vlasnik „Vulović transporta” Zoran Vulović rekao je da je njegova firma od kupca autobusa MAZ postala proizvođač i dodao da oko 27 firmi u Srbiji može da učestvuje u proizvodnji autobusa.  Vulović je rekao da je tokom nedavne posete Minsku dobijena podrška, kako od fabrike MAZ, tako i države Srbije da se ide ka ostvarenju cilja da autobus iz ove kompanije postane domaći proizvod. Ukazao je na važnost saradnje privrednika sa PKS.

„Kada neka instituacija kao što je PKS stane iza domaćeg proizvođača on dobija na značaju i poverenju. Mislim da je jako bitno da komora nastavi ovim putem da daje podršku privatnim preduzećima. U Minsku smo neka pitanja uspeli, uz pomoć PKS, ekspresno da rešimo, što se do sada nije dešavalo“, ukazao je Vulović.

Preduzeće „Vulović transport“ je u saradnji sa fabrikom MAZ iz Belorusije, kao zajednički projekat proizvelo prvi gradski niskopodni autobus na prirodni gas, gde svaka strana može da koristi svoj zaštitni znak kao robnu marku proizvoda.

U svom proizvodnom programu „Vulović transport“ poseduje veliki broj različitih modela kamiona, autobusa, prikolica i poluprikolica.Tokom ovonedeljnog boravka u Belorusiji razgovaralo se o zajedničkoj proizvodnji trolejbusa u Kragujevcu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik